ГЕРБ: Вместо да помага, служебното правителство натоварва бизнеса с кредити

Всички договорени мерки по времето на ГЕРБ вече не са безвъзмездни, а са кредити

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ

Няма парламент, който да задава въпроси, но въпреки това ние искаме да попитаме как работят социално-икономическите мерки на правителството. Докато ние управлявахме бяхме под непрекъснат медиен и граждански контрол - какви мерки предлагаме и как работят. Нека да видим дали гръмко предложените мерки от правителството работят. Всички мерки, приети от правителството на ГЕРБ като топъл обяд, патронажна грижа, мерки, свързани с учениците от първи и осми клас са действащи. Тази година всички първокласници и осмокласници ще получат по 300 лв. Бързаме да кажем, за да не си припише служебното правителство тези мерки, които са предложени от нас и напълно обезпечени. На практика мярката 60/40 е почти спряла. Подобна е картината с икономическите мерки. Това заяви Деница Сачева на брифинг на ГЕРБ пред медиите.

 

Виждаме, че служебният кабинет ще остане в историята с това, че всички договорени мерки по времето на ГЕРБ вече не са безвъзмездни, а са кредити или грантове, подпомогнати чрез кредити. Гръмко обявиха нова мярка - тази за кредитите. По нея казаха, че ще стигнат 5,5 млрд. лева до бизнеса. Оказа се, че тези пари не са обезпечени. Трябва да се обезпечат, каза бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов.

 

Той акцентира, че цитира какво пише в договорите: "Предоставянето на гаранция е задължение на собственика, в това число на залози по смисъла на закона, вкл. поръчителство. Свръх обезпечение при положение, че банковата система е свръхликвидна. Питаме защо дават кредити при положение че бяхме подготвили 1,2 млрд. през ББР. Искат сега и тази помощ да присвоят като своя".

 

"Припомняме че 100 млн. лв. трябваше да се пренасочат към тази мярка. БСК е с позиция по това – категорично е против. Това са договорени пари за нуждите на бизнеса. Направена е анкета през бизнеса, която показва че тя е била нужна. Имаме индикации че това ще стане и с парите по Плана. Получваме сигнали че парите за бизнеса ще отидат за кредити. С тези 100 млн можеше процедурата за малки и средни предприятия да се финансират всички подали докумнети компании. 166 от 6000 се финансират. Нашата цел е всички да се финансират. Сега 27% от компанииите ще получат. Като експерт препоръчвам – ОПИК да допусне наддоговаряне по процедурата за да се помогне на бизнеса. Друга мярка – тази за физ лица които получава безлихвени заеми. Спряха и нея. Препорчъвам бързо да я продължат през ББР. Големият въпрос е колко фирми получиха по новата програма кредити. Ние имахме по 200-300 компании или по 50 млн стигаха до бизнеса. Колко са сега?", попита риторично Борисов. 


Александър Ненков съобщи, че министърът заявява, че повече от 600 компании били заявили интерес. "Питам министъра кое е вярно - това, което ДБ твърдят, че сме лошо място за инвестиции или сме хубаво място. Защото 600 фирми искат да инвестират тук. Чакаха служебният кабинет ли да дойде, за да стартират? Министерството на икономиката и правителството говорят на наивни хора. Как си представят по 100 компании на час започват да инвестират! Ние няма да можем да ги обезпечим дори. Всяка инвестиция е дълъг процес и всяка компания внимателно преценява преди да вземе такова решение", допълни Ненков.

 

 

 

 

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени