Германия се отказва от въглища, природен газ и ядрена енергия

Очаква се по-късно днес социалдемократи, зелени и либерали да представят коалиционния договор

Германия се отказва от въглища, природен газ и ядрена енергия
Германия се отказва от въглища, природен газ и ядрена енергия Източник: Wate.com

Германия се отказва от въгледобива още през 2030 година. За това са се договорили трите партии, които преговарят за съставянето на правителство. Най-късно до 2040 г. се предвижда да спре и производството на електричество от централи на природен газ и ядрено гориво. Следващата година ще бъде изключена и последната ядрена централа. Очаква се по-късно днес социалдемократи, зелени и либерали да представят коалиционния договор.

 

Като енергоизточник на бъдещето очакваната тройна коалиция в Берлин определя т.нар. син водород, който се произвежда от изкопаеми горива като природен газ, но отделяният въглероден двуокис се улавя и съхранява под земята.

 

В седмицата след Никулден Бундестагът трябва да избере социалдемократа Олаф Шолц за канцлер, съобщава БНР. Външен министър се очаква да бъде съпредседателката на Зелените Аналена Бербок, а другият лидер на партията, Роберт Хабек, да поеме мегаминистерство на екологията и икономиката. Председателят на либералите Кристиян Линднер вероятно ще поеме финансовото министерство.

Още от "Икономика"

Последни новини

Най-четени