Германия ще подкрепи ембарго на ЕС върху руския нефт

Германия промени своята позиция след като сключи договор с Полша, който ще й позволи да получава нефт от глобални доставчици през пристанището в Гданск

Рафинерията РСК в германския град Шведт
Рафинерията РСК в германския град Шведт Източник: РСК

Германия е готова да подкрепи инициатива на ЕС за за въвеждането на ембарго на вноса на руски нефт, пише The Wal Street Journal като се позовава на високопоставени германски източници. 

 

Берлин доскоро беше един от главните противници на въвеждането на санкции по отношение на уските нефт и газ, но това вече е минало. В сряда германски представители са уведомили ЕС, че страната е готова да се откаже от своите възражения, ако и дадат достатъчно време, за да намери алтернативни източници. 

 

Германия промени своята позиция след като сключи договор с Полша, който ще й позволи да получава нефт от глобални доставчици през пристанището в Гданск. 

 

Полското пристанище се намира близо до немския град Шведт, където се намира рафинерията РСК, контролирана от "Роснефт", която поличава нефт по нефтопровода от съветско време "Дружба". 

 

Пристанищната инфраструктура на Гданск е модернизирана, така че да приема супертанкери, а освен това е свързана с тръбопровода "Дружба" чрез отделен байпас, който се контролира от Полша. По такъв начин доставеният с танкери нефт може бързо да бъде прехвърлен по тръбопровода да рафинерията РСК и да замести руския нефт. 

 

Германската рафинерия РСК, контролирана от "Роснефт", досега беше основната причина Берлин да се противопоставя на въвеждането на нефтено ембарго на руския нефт, тъй като това предприятие дава хиляди работни места в района. Споразумението с Полша, което беше подписано на 27 април, вече изключва зависимостта от "Роснефт" и руския петрол. 

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени