Германия затваря днес три атомни електроцентрали. Това я изправя срещу Франция

Решението на Германия ще натовари допълнително европейската енергийна мрежа

Рекорден за последните 30 г. дефицит в Германия
Рекорден за последните 30 г. дефицит в Германия Източник: Twitter

Въпреки енергийната криза в Европейския съюз и рекордните цени на природния газ, три ядрени електроцентрали ще бъдат изключени от мрежата в Германия в петък като част от плана на страната за отказ от атомната енергия, съобщава "Политико". Останалите три ще бъдат спрени до края на 2022 година.

 

"Поетапното спиране на ядрената енергия прави страната ни по-безопасна и помага за избягване на радиоактивни отпадъци", обяви федералният министър на околната среда и ядрената безопасност Щефи Лемке. "Сега е от съществено значение да се напредне в търсенето на окончателно хранилище за високоактивни радиоактивни отпадъци, както и постоянни решения за ниско и средно радиоактивни отпадъци".

 

Бившият германски канцлер Ангела Меркел обяви отказа от атомната енергия след аварията в АЕЦ "Фукушима" в Япония през 2011 г. Днес спират електроцентралите "Брокдорф" в Шлезвиг-Холщайн, "Гронде" в Долна Саксония и "Гюндреминген" в Бавария. Останалите три атомни централи в Германия – "Емсланд" в Долна Саксония, "Исар" 2 в Бавария и "Некервестхайм" 2 в Баден-Вюртемберг - ще бъдат затворени "най-късно" до края на 2022 г., съобщи германското министерство на околната среда.

 

"От 2011 г. Германия тегли черта под изключително проблематична технология в подреден и надежден процес", каза Лемке. В момента ядрената енергия представлява около 10 процента от производството на ток в Германия. Спирането на всички АЕЦ ще трябва да бъде компенсирано с енергия от възобновяеми източници в дългосрочен план, но в краткосрочен ще означава необходимост от повече природен газ, освен ако Германия не реши да използва силно замърсяващи въглища.

 

Така решението за отказ от атомната енергия ще задълбочи енергийната криза в Европа. "Сигурността на доставките в Германия продължава да бъде гарантирана", обяви Роберт Хабек, федерален министър на климата и икономиката. Той добави, че надеждното и "устойчиво генерирано електричество" е "централно изискване за привеждане на нашата икономика и индустрия към климатична неутралност".

 

Тази позиция поставя Берлин в конфликт с Франция, където ядрената енергия е най-значителният елемент от енергийния микс и позволява износ на ток за Германия. Комисарят на ЕС по вътрешния пазар Тиери Бретон коментира през септември, че съществуващите ядрени централи, които осигуряват нисковъглеродно електричество от съществено значение за зеления преход, могат да продължат да работят "в продължение на две, пет, 10 години", добавяйки: "Защо да се лишаваме от този производствен капацитет"?

 

Франция планира да намали дела на ядрената енергия в своя микс на електроенергия от 75% на 50% до 2035 г., но президентът Еманюел Макрон обяви през ноември, че "ще рестартира строителството на ядрени реактори", като същевременно "продължава да развива възобновяемата енергия".

 

Макрон също така каза, че Франция ще инвестира 1 милиард евро в научноизследователска и развойна дейност, особено в малки модулни ядрени реактори. Белгия наскоро реши да затвори всички свои атомни електроцентрали до 2025 г., но планира да инвестира 100 милиона евро в изследвания и ядрени реактори от ново поколение.

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени