Германската икономика навлезе в рецесия

БВП на Германия отчита свиване второ поредно тримесечие

Германската икономика е в рецесия
Германската икономика е в рецесия Източник: Zonanews

Германската икономика е в рецесия в началото на 2023 г., след като разходите на домакинствата в икономическия двигател на Европа най-накрая се поддадоха на натиска на високата инфлация, пише Ройтерс.

 

Брутният вътрешен продукт е намалял с 0,3% през първото тримесечие на годината, коригиран за цените и календарните ефекти, показа втора оценка на статистическата служба. Това следва спад от 0,5% през четвъртото тримесечие на 2022 г. Рецесията обикновено се определя като две последователни тримесечия на свиване.

 

Данните за БВП на Германия показват "изненадващо негативни сигнали", каза финансовият министър Кристиан Линднер в четвъртък (25 май). Той добави, че сравнявайки Германия с други силно развити икономики, тя губи потенциал за растеж.

 

"Не искам Германия да играе в лига, в която трябва да се изместим на последните позиции", каза той, имайки предвид прогнозите на Международния валутен фонд, който прогнозира рецесия през 2023 г. само в Германия и Великобритания сред европейски държави.

 

Роберт Хабек, министър на икономиката на Германия, каза, че предишната висока зависимост на страната му от Русия за енергийни доставки е довела до рецесията, но прогнозите за растеж са много по-мрачни. "Ние се борим за излизане от тази криза", каза Хабек на събитие в Берлин в четвъртък. 

 

Потреблението на домакинствата е намаляло с 1,2% на тримесечна база след ценови, сезонни и календарни корекции. Правителствените разходи също намаляват значително, с 4,9%, на тримесечна база.

 

За разлика от това, инвестициите са нараснали през първите 3 месеца на годината след слабата втора половина на 2022 г. Инвестициите в машини и оборудване са се увеличили с 3,2% в сравнение с предходното тримесечие, докато инвестициите в строителството са нараснали с 3,9% на тримесечие.

 

Има и положителен принос от търговията. Износът е нараснал с 0,4%, докато вносът е спаднал с 0,9%.

Спадът в покупателната способност, изтънелите портфейли с индустриални поръчки, агресивното затягане на паричната политика и очакваното забавяне на икономиката на САЩ са аргументи в полза на слабата икономическа активност.

 

Според месечен икономически доклад германската Бундесбанк очаква икономиката да нарасне умерено през второто тримесечие, тъй като възстановяването на индустрията надкомпенсира стагниращото потребление на домакинствата и спада в строителството.

Още от "Икономика"

Газовият интерконектор с Гърция отличен като успешен проект за енергийна диверсификация в ЕС

Газовата връзка с Гърция не е просто един европейски проект, а доказателство, че в кохезионната политика печелят всички", коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков

Прочетете повече прочетете повече

Газопровод през България е "следващият важен енергиен проект" в района, смятат САЩ

Става дума за свързването на междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) със слабо използвания в момента Трансбалкански газопровод, по който идваше руски газ за района

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени