Германският финансов министър: Вече сме независими от руските енергоносители

Допреди една година Германия внасяше около половината от нужния й природен газ от Русия и повече от една трета от петрола

Путин и руския газ
Путин и руския газ Източник: ЮФ

Германският министър на финансите Кристиан Линднер каза, че страната му е диверсифицирала напълно своята енергийна инфраструктура след нахлуването на Русия в Украйна. Както отбеляза министърът в коментар пред BBC, страната му вече не внася енергия директно от Русия и вече не е зависима от руския внос на енергия.

 

"Да, разбира се, Германия все още е зависима от вноса на енергийни източници, но вече не от вноса от Русия, а от световните пазари", каза той.

 

Отказът на Германия от руските енергоносители

Допреди една година Германия внасяше около половината от нужния й природен газ от Русия и повече от една трета от петрола. Но Русия спря доставките на газ за страната през август 2022 г., а в началото на 2023 г.

 

Германия спря да внася руски петрол. В търсене на алтернативни източници на енергия Германия рестартира електроцентрали, работещи с въглища, отложи планове за затваряне на три атомни електроцентрали.

 

Страната също се опита да увеличи капацитета за съхранение на природен газ, внесен от други страни като Норвегия например. Германия също за първи път започна да внася втечнен газ от САЩ.

 

Освен това Германия, която четири месеца преди пълномащабната руска инвазия в Украйна все още не виждаше опасност в пускането на руския газопровод "Северен поток 2", призна през ноември, че е допринесла за кървавата война.

 

Припомняме, че на 22 февруари, след решението на Москва да признае независимостта на "ЛНР" и "ДНР", Германия спря процеса на сертифициране на газопровода.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени