Германският финансов министър: Вече сме независими от руските енергоносители

Допреди една година Германия внасяше около половината от нужния й природен газ от Русия и повече от една трета от петрола

Путин и руския газ
Путин и руския газ Източник: ЮФ

Германският министър на финансите Кристиан Линднер каза, че страната му е диверсифицирала напълно своята енергийна инфраструктура след нахлуването на Русия в Украйна. Както отбеляза министърът в коментар пред BBC, страната му вече не внася енергия директно от Русия и вече не е зависима от руския внос на енергия.

 

"Да, разбира се, Германия все още е зависима от вноса на енергийни източници, но вече не от вноса от Русия, а от световните пазари", каза той.

 

Отказът на Германия от руските енергоносители

Допреди една година Германия внасяше около половината от нужния й природен газ от Русия и повече от една трета от петрола. Но Русия спря доставките на газ за страната през август 2022 г., а в началото на 2023 г.

 

Германия спря да внася руски петрол. В търсене на алтернативни източници на енергия Германия рестартира електроцентрали, работещи с въглища, отложи планове за затваряне на три атомни електроцентрали.

 

Страната също се опита да увеличи капацитета за съхранение на природен газ, внесен от други страни като Норвегия например. Германия също за първи път започна да внася втечнен газ от САЩ.

 

Освен това Германия, която четири месеца преди пълномащабната руска инвазия в Украйна все още не виждаше опасност в пускането на руския газопровод "Северен поток 2", призна през ноември, че е допринесла за кървавата война.

 

Припомняме, че на 22 февруари, след решението на Москва да признае независимостта на "ЛНР" и "ДНР", Германия спря процеса на сертифициране на газопровода.

Още от "Икономика"

Г-7 и ЕС определиха таван от $100 за руския дизел, предстои забрана за внос

Току-що определените от нас пределни цени сега ще изпълняват важна роля в работата на нашата глобална коалиция за намаляване на способността на Русия да води своята неправомерна война, заяви финансовият министър на САЩ Джанет Йелън

Прочетете повече прочетете повече

Руските приходи от енергоносители през януари с най-ниско равнище от лятото на 2020 г. заради западните санкции

Москва разчита на многомилиардните приходи от продажби на петрол и газ, за да финансира бюджетните си разходи и след спада им бе принудена да започне да разпродава някои международни резерви, за да покрие недостига

Прочетете повече прочетете повече

ЕС удължи с нови 6 месеца икономическите санкции срещу Русия заради агресията в Украйна

Санкциите, въведени за първи път през 2014 г. в отговор на руските инвазия в Украйна, бяха значително разширени от февруари 2022 г. в след нахлуването на руските сили в украинските земи

Прочетете повече прочетете повече

Путинистката кукла на конци Орбан се закани да наложи вето на евентуални санкции на ЕС срещу руската ядрена енергетика

Будапеща планира да разшири единствената си атомна електроцентрала с "Росатом", като строителството на нов блок ще започне през септември 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Хватката на "Газпром" приключва - природният газ в Европа продължава да поевтинява и вече е под 60 евро за мегаватчас

Фючърсите за февруари на хъба Ти Ти Еф (TTF) в Нидерландия се търгуват на равнище от 56,48 евро за мегаватчас или малко над 610 долара за 1000 куб. метра

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени