Германският канцлер Шолц прикани Шрьодер да напусне постовете си в руски компании

Бившият канцлер е в "Северен поток", "Роснефт" и "Газпром"

Герхард Шрьодер и Путин
Герхард Шрьодер и Путин Източник: ТАСС

Германският канцлер Олаф Шолц призова бившия канцлер Герхард Шрьодер да подаде оставка от многото заемани от него постове в руски държавни предприятия, предаде ДПА, цитирана от БТА. "Моят съвет към Герхард Шрьодер е, в крайна сметка, да се оттегли от тези постове", заяви Шолц по обществената телевизия ZDF.

 

Той отбеляза, че ролята на бившия германски канцлер в такива фирми не е частен въпрос и че позициите във властта вървят в комплект със задължения, които "не свършват, когато вече не заемате поста". Шрьодер заема постове в руските енергийни компании "Северен поток" 1 и 2, в петролната компания "Роснефт" и наскоро обяви, че поема пост в "Газпром". Бившият канцлер отдавна беше критикуван за връзките си с Русия, но тези критики се засилиха след нашествието на Москва в Украйна.

 

Лидерите на водената някога от Шрьодер Германска социалдемократическа партия Саския Ескен и Ларс Клингбайл изпратиха на бившия канцлер писмо, в което настояват той да се откаже от постовете си. Клингбайл заяви след среща на партийното ръководство вчера, че се надява да получи бърз отговор. Канцлерът Шолц добави по ZDF, че е необходимо спешно да бъде сключено споразумение за прекратяване на огъня и да започнат преговори за бързо изтегляне на руските войски от Украйна, предаде Ройтерс.

 

"Колкото и нереалистично да изглежда това в момента, не трябва да спираме да се опитваме да го постигнем", подчерта той. "Това, което се случва в момента, е война срещу украинския народ", добави той.

 

Канцлерът предупреди също, че е от жизненоважно значение да бъде предотвратен пряк конфликт между НАТО и Русия. Според него договорените санкции срещу Русия са показали ефект в началната фаза.

 

Шолц отбеляза, че не вярва, че евентуална смяна на режима в Русия ще реши проблемите на региона, защото демокрацията е нещо, което трябва да дойде от хората. "Няма един бутон, който можете да натиснете, за да решите проблеми", подчерта той.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени