Goldman Sachs очаква по-ниска цена на петрола през 2024 г.

Американската инвестиционна банка понижи прогнозите си с 10 долара заради достатъчния производствен капацитет по света

Goldman Sachs Group (Голдмън Сакс)
Goldman Sachs Group (Голдмън Сакс) Източник: Goldman Sachs

Пазарните стратези на американската инвестиционна банка Goldman Sachs понижиха прогнозата си за цената на фючърсите на петрола сорт Брент с 10 долара. Така новите очаквания на експертите на банката са вече за цени в диапазона 70 – 90 долара за барел през 2024 г.

 

От Goldman Sachs очакват умерена волатилност на петролните пазари през следващата година. Според анализаторите на банката свободния производствен капацитет за справяне с пазарните шокове би трябвало да ограничи потенциални възходящи движения.

 

Нефт-петрол
Нефт-петрол Източник: Pixabay

Ревизираните прогнози са, че Брент се насочва към $85 за барел в края юни 2024 г. Очакванията за средната цена на фючърсите през следващата година са за $80, което е понижение спрямо предходната прогноза от 92 долара за барел.

 

Стабилното предлагане на петролна продукция на страните, които не членуват в ОПЕК+, сигнализира, че пазарите ще бъдат обезпечени с достатъчно количество продукция. А това ще ограничи възхода на цените.

По отношение на добивите в САЩ, прогнозите са, че през четвъртото тримесечие на 2024 г. те ще достигнат 11.4 млн. барела на ден. В същото време предлагането на петролни дестилати би трябвало да се покачи до 0.9 млн. барела.

 

Въпреки това пазарните участници не бива да забравят за решението на ОПЕК да ограничи предлагането.

Възстановяването в Китай, запълването на стратегическия петролен резерв на САЩ, както и умереният риск от рецесия би трябвало да ограничат прекомерното поевтиняване на "черното злато".

 

През 2023 г. цените се движеха в диапазона от $64 до $95 за барел. Основните фактори, които ги направляваха, бяха свързани с икономическото възстановяване в Китай, както и с опасността от забавяне на глобалната икономика.

 

На геополитическото поле, спекулациите, свързани с ескалация на конфликтите в Украйна и Близкия Изток, действаха подкрепящо за цените. Решението на водещите производители от ОПЕК+, сред които Саудитска Арабия и Русия, да ограничи предлагането също бе фактор, който нямаше как да бъде игнориран от инвеститорите.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени