Големи опашки по бензиностанциите във Великобритания заради недостига на шофьори

В страната има недостиг от 100 000 шофьори

Големи опашки по бензиностанциите във Великобритания заради недостига на шофьори
Големи опашки по бензиностанциите във Великобритания заради недостига на шофьори Източник: LNP

Недостигът на шофьори във Великобритания доведе до големи опашки по бензиностанциите, поради опасения, че ще бъде засегнато снабдяването с горива, предава БНР. Британското правителство ще оповести в неделя подробностите от план, който предвижда издаване на временни визи за наемане на работници от чужбина за решаване на кризата. Огромни опашки се извиват пред бензиностанциите.

 

Това от своя страна затруднява изключително много движението по пътищата, защото опашките блокират възлови кръстовища. Някои вериги бензиностанции наложиха лимит върху зареждането. Има и напълно затворени бензиностанции. След късна среща снощи правителството обяви, че ще промени имиграционните правила, така че да се улесни наемането на шофьори от чужбина.

 

Мярката ще бъде само временна за определен период и ще има таван на допусканите в страната чужденци. Някои медии спекулират, че ще бъдат издадени около 5 000 временни визи. По данни на Асоциацията на тежкотоварните превозвачи обаче в страната има недостиг от 100 000 шофьори, което засяга много сектори, но най-тежко - хранително-вкусовата промишленост.

 

Брекзит и пандемията от коронавирус се посочват като основни фактори за липсата на работна ръка. От правителството заявиха, че няма недостиг на гориво в рафинериите и призоваха хората да не се поддават на паника. Правителството трудно взе решението за визите, защото това е именно против неговата нова имиграционна политика да не се разчита на евтина работна сила от чужбина и да се обучават местни кадри.

 

Правителството може да изпадне в още по-трудно положение с този прецедент, защото и други затруднени сектори могат да поискат по-специално отношение.

Още от "Икономика"

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени