Гостите в Банско са 6 пъти повече от миналата година. Неочаквано добър зимен туристически сезон

В края на миналата седмица трите големи курорта - Банско, Боровец и Пампорово, обявиха, че поради голямата снежна покривка ски лифтовете и пистите ще 10 април, като е твърде възможно този срок да бъде удължен и до 17 април

Ски зона в Банско
Ски зона в Банско Източник: Wikipedia

Независимо от мрачните прогнози, оплакванията на хотелиерите от високите цени на тока и въпреки войната в Украйна зимният туристически сезон тази година се развива повече от добре. Това показват данни от Единната система за туристическа информация на Министерството на туризма.

 

Данните са до края на януари, а сезонът все още продължава и в края на миналата седмица трите големи курорта - Банско, Боровец и Пампорово, обявиха, че поради голямата снежна покривка ски лифтовете и пистите ще 10 април, като е твърде възможно този срок да бъде удължен и до 17 април.

 

При всички случаи обаче хотелиерите там ще се възползват от априлската ваканция на децата. Резултатите за декември и януари показват, че общият брой на българите и чужденците, отседнали в хотели у нас за декември и януари, е 556 667. Това е два пъти повече от същите месеци на миналия зимен сезон, но е на практика 67% от броя на туристите през последните два активни зимни месеца, преди да почне пандемията, които бяха рекордни - декември 2019 и януари 2020 година.

 

Справката по общини показва, че специално в Банско през декември м.г. е имало 6 пъти повече гости, отколкото предходния декември, а през януари са били 45 522, т.е. 3 пъти повече в сравнение с предходния януари. Почти същите са съотношенията и в Боровец, Пампорово, Чепеларе - гостите на хотелите са в пъти повече в сравнение със същите месеци на предходната година и могат да се съизмерват с броя им отпреди пандемията.

 

Ако тенденцията се запази до края на зимния сезон, който тази година очевидно ще е по-дълъг, има голяма вероятност зимният туризъм почти напълно да се възстанови от пандемията. "Отчитаме много добър сезон в Банско, а в процентно отношение имам чувството, че ще е над 2019 г. Върнаха се британските туристи, в момента има много израелски, а очакваме да пристигат още, макар че сезонът е вече към края, казва Иван Обрейков - маркетинг мениджър на "Юлен" АД, концесионера на ски съоръженията.

 

Той подчерта, че датата 10 април за край е избрана отдавна, имало запитвания дали лифтовете ще работят и след това, но ситуацията с цените на тока е такава, че не могат да си позволят това, каза Обрейков. В същото положение е и курортът Пампорово. Там най-много са гостите от България, но след пауза от две години отново има ирландски и британски туристи, както и все повече гости от съседни балкански страни, каза пред "24 часа” Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово” АД, която поддържа инфраструктурата на курорта.

 

Той обаче подчерта, че резултатите не го учудват, тъй като дружеството е развивало пазарите си години наред и било логично усилията им да бъдат възнаградени. Според Беляков и в момента курортът е препълнен и нищо чудно броят на туристите накрая да се окаже, че се е върнал на предпандемичните нива.

 

Данните на туристическото министерство показват, че за зимния туризъм през този сезон найважен остава българският пазар, тъй като най-много гости на хотелите в зимните курорти са от страната. Следващи по важност са Гърция, Румъния, Турция, Великобритания, Израел, Италия, Германия, Русия и Северна Македония.

 

Източник: "24 часа"

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени