Група евродепутати поиска от ЕК да разследва връзката на "Газпром" с цените на газа

40 евродепутати изложиха подозренията си, че "Газпром" действа в посока увеличаване на цените на газа

"Газпром"
"Газпром" Източник: Bigpicture.ru

Група евродепутати поиска от Европейската комисия да разследва връзката на "Газпром" с покачването на цените на газа в Европа, предаде Ройтерс. Евродепутатите твърдят, че поведението на руската компания ги е накарало да се усъмнят дали не е налице манипулация на пазара. Цените на газа в Европа се покачиха през последните месеци, което допринесе за увеличаването на цените и на електроенергията, като не се очаква тази година те да спаднат значително.

 

В писмо от преди няколко дни, адресирано до Европейската комисия, около 40 евродепутати излагат подозренията си, че "Газпром" действа в посока увеличаване на цените на газа. "Призоваваме Европейската комисия незабавно да започне разследване на възможна умишлена манипулация на пазара от "Газпром" и на възможно нарушение на правилата на Европейския съюз за конкуренцията", се казва в писмото.

 

Евродепутатите изтъкват също, че подозират "Газпром" в опит да окаже натиск върху Европа за бързото стартиране на работата на газопровода на компанията "Северен поток 2". "Газпром" обяви миналата седмица, че изграждането на газопровода "Северен поток 2" до Германия е завършено, като това ще удвои капацитета за износ на газ през Балтийско море.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени