Група евродепутати поиска от ЕК да разследва връзката на "Газпром" с цените на газа

40 евродепутати изложиха подозренията си, че "Газпром" действа в посока увеличаване на цените на газа

"Газпром"
"Газпром" Източник: Bigpicture.ru

Група евродепутати поиска от Европейската комисия да разследва връзката на "Газпром" с покачването на цените на газа в Европа, предаде Ройтерс. Евродепутатите твърдят, че поведението на руската компания ги е накарало да се усъмнят дали не е налице манипулация на пазара. Цените на газа в Европа се покачиха през последните месеци, което допринесе за увеличаването на цените и на електроенергията, като не се очаква тази година те да спаднат значително.

 

В писмо от преди няколко дни, адресирано до Европейската комисия, около 40 евродепутати излагат подозренията си, че "Газпром" действа в посока увеличаване на цените на газа. "Призоваваме Европейската комисия незабавно да започне разследване на възможна умишлена манипулация на пазара от "Газпром" и на възможно нарушение на правилата на Европейския съюз за конкуренцията", се казва в писмото.

 

Евродепутатите изтъкват също, че подозират "Газпром" в опит да окаже натиск върху Европа за бързото стартиране на работата на газопровода на компанията "Северен поток 2". "Газпром" обяви миналата седмица, че изграждането на газопровода "Северен поток 2" до Германия е завършено, като това ще удвои капацитета за износ на газ през Балтийско море.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени