Икономическият министър Никола Стоянов опроверга измислиците на Нинова

Случайност или подготвяна предварително схема, пита иронично той

Никола Стоянов
Никола Стоянов Източник: МИ

Пред българската икономика има редица предизвикателства, които са наша първостепенна грижа. Важно е обаче и обществото да има истината за нещата, които заварваме в институцията. Затова днес ще си позволя да отговоря на предходния министър на икономиката и индустрията, която публично се е похвалила, че плащанията от #Кинтекс" към офшорна фирма в #Дубай, са направени след края на мандата ѝ. Това се казва в позиция на служебния икономически министър Никола Стоянов до медиите.

 

Припомням – на 2 август аз поемам управлението на Министерството на икономиката и индустрията. По това време ръководствата на дружествата под шапката на институцията са назначени от предходния министър. В момента, в който формалната смяна на властта  е извършена, все едно по външна команда, се задейства мащабна схема: 

 

  • На 1 юли ДКК сключват договор с адвокатско дружество за по 3 хил. лв. на месец без опция за прекратяване без обезщетение. На 4 август "Кинтекс" сключват абонаментен договор със същото адвокатско дружество за по 6 хил. лв. на месец. По-рано към този списък е прикачено и "Ел Би Булагрикум";
  • На 7 юли изпълнителният директор на ДКК си определя сама обезщетение от 6 заплати, ако бъде освободена;
  • На 2 август ВМЗ възлага на външен изпълнител сертифициране по ISO за над 100 хил. лв.;
  • На 5 август Кинтекс превеждат около 800 хил. лв. на офшорна фирма в Дубай;
  • На 8 август, без търг и конкурс, ВМЗ превеждат 3 млн. лв. аванс на строителни фирми. Сключват общо задължение за завода за 6 млн. лв. 

Разбира се, повечето от тези неща (формално) са извън мандата на предходния министър. Случайност или подготвяна предварително схема?

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени