Икономиката на САЩ продължава да расте

Износът през последното тримесечие на 2023 г. нарасна с 6,4%

Американска икономика
Американска икономика Източник: Shutterstock

Икономиката на САЩ нараства с 3,2% през последното тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период на предходната година и след солидна експанзия с 4,9% през предходното тримесечие. Това сочат данни на Бюрото за икономически анализи към Департамента по търговия.

 

Уолстрийт, американски финанси
Уолстрийт, американски финанси Източник: Getty Images

Потребителските разходи, които са основен двигател на икономическия растеж, бяха ревизирани във възходяща посока до повишение през четвъртото тримесечие на миналата година с 3,0% при предишна оценка за нарастване с 2,8%. Тази възходяща ревизия се дължи най-вече на по-добри нарастване на разходите за услуги (повишение с 2,8% при предишна оценка за растеж с 2,4%).

 

Американска икономика
Американска икономика Източник: Ройтерс

В същото време обаче частните бизнес запаси отнеха 0,27 процентни пункта от икономическия растеж при предишна оценка за добавени 0,07 пункта. Държавните разходи пък нараснаха по-сериозно (с 4,2% при 3,3% предишна оценка).

 

Нежилищните инвестиции също се повишиха (с 2,4% спрямо 1,9% първа оценка), както и инвестициите в инфраструктура (със 7,5% вместо с 3,2%), а тези в оборудване отбелязаха спад с 1% при предишна оценка за нарастване с 1%. Жилищните инвестиции се повишиха с 2,9% при първа оценка за растеж с 1,1%.

 

Износът през последното тримесечие на 2023 г. нарасна с 6,4% (при предишна оценка за повишение с 6,3%), докато вносът се увеличи с 2,7% (под предишна оценка за 1,9%). За цялата 2023 г. икономиката на САЩ нарасна с 2,5% след повишение с 1,9% през 2022 г.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени