Икономисти за държавния дълг: Няма основания да теглим заем за още 10-12 млрд. лева

Според тях инфлационният натиск върху горивата и електроенергията помага на държавата да има много повече постъпления в бюджета

Според икономисти няма основание да се теглят нови 12 милиарда лева
Според икономисти няма основание да се теглят нови 12 милиарда лева Източник: Zonanews
Независимите икономисти не подкрепят плана на служебния финансов министър Валери Белчев за 10-12 милиарда лева нов държавен дълг догодина, съобщава bTV. Според тях инфлационният натиск върху горивата и електроенергията помага на държавата да има много повече постъпления в бюджета.
 
Тази тенденция ще се запази и в първите месеци догодина. Дори и на фона на повечето социални разходи и необходимостта догодина да се погасяват стари заеми, няма основание да се теглят нови 12 милиарда лева.
 
"Догодина падежи за 2,5 млрд. и 300 млн. облигации на вътрешния пазар – т.е. това са 3 милиарда лева падежиращи емисии – ако извадим от тези 10-12 млрд. нов дълг означава, че министърът си прави сметка като че ли за дефицит между 7-9 милиарда лева, което не кореспондира с неговите анонси за 3% дефицит", заяви Лъчезар Богданов от Институт за пазарна икономика.
 
"Като става въпрос за текущи плащания, без да подценяваме разбира се необходимостта от тях, като здравни плащания по пандемията, социални плащания за пенсионерите, дълг трябва да се взима, когато създаваме допълнителна стойност за бъдещите поколения. Тоест инфраструктура, дългосрочни реформи, мога да си представя една промяна например в държавната енергетика", каза Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Още от "Икономика"

Промени в Закона за корпоративното подоходно облагане

Учредени или установени в страната хибридни образувания, които не са данъчно задължени лица по смисъла на Закона за корпоративното подоходно облагане, да бъдат приравнени на данъчно задължени лица

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени