Индия срива бизнеса на Русия с петрол

14 танкера, включително три супертанкера VLCC, способни да превозват до 2 милиона барела петрол, са превърнати в "плаващи складови съоръжения"

Роснефт
Роснефт Източник: КоммерсантЪ

"Роснефт" изпитва все по-големи затруднения с доставките на петрол за Индия, която увеличи десетократно покупките и се превърна във втория по големина вносител на руски барели от началото на войната. Според Reuters, позовавайки се на търговци и корабни статистики, индийските рафинерии са спрели покупките на петрол от Сокол, произведен на Сахалин, след като САЩ наложиха санкции срещу собствениците на танкери, превозващи руски барели въпреки санкциите.

 

"Сахалин-1", дъщерно дружество на руската "Роснефт", е принудено да съхранява петрол "Sokol" в морски танкери в очакване на купувачите, а до края на януари обемът "заседнал" на корабите вече е надхвърлил 10 милиона барела. 14 танкера, включително три супертанкера VLCC, способни да превозват до 2 милиона барела петрол, са превърнати в "плаващи складови съоръжения".

 

Супер танкер за превоз на нефт
Супер танкер за превоз на нефт Източник: GLOBAL LOOK PRESS

Общият обем на петрола от "Sokol", натрупан без купувач, вече надвишава месечното ниво на производство на суровини в проекта "Сахалин-1", чийто капацитет е 220 хиляди барела на ден. Според двама търговци проблемите с продажбата на класа могат да се отразят негативно на производството на петрол в проекта.

 

Вместо руски петрол, Indian Oil Corp увеличава покупките на барели от Близкия изток, твърдят източници на Ройтерс. А обемът на доставките от Руската федерация за Индия бързо спада: през декември те възлизаха само на 1,5 милиона барела на ден, въпреки че през май достигнаха 2,15 милиона.

 

На фона на санкциите на САЩ срещу "сенчестия флот", който Кремъл е събрал за транспортиране на петрол в заобикаляне на санкциите, "Роснефт" има проблеми с плащанията.

 

Дъщерно дружество на най-голямата руска петролна компания не успя да открие сметка в Обединените арабски емирства, за да могат индийските клиенти да плащат в дирхами. Плащането в юани, за което руските петролни компании настояват от миналата година, не устройва индийската страна.

 

Роснефт
Роснефт Източник: Роснефт

А плащането в рупии се оказа неприемливо за Русия: Индия не доставя обратния поток от стоки, за които индийската валута би могла да бъде изразходвана за Руската федерация, и в резултат на това в индийските банки се натрупват рупии. Източници на Ройтерс оцениха спряната сума на 40 милиарда долара, въпреки че правителството и Централната банка на Руската федерация твърдят, че обемът е по-малък.

 

Петролът, който Индия отказа, може да бъде купен от Китай, заявиха търговци пред агенцията. Според тях две китайски недържавни рафинерии наскоро са закупили партиди "Sokol" на цени от около минус 4 долара за барел спрямо котировките на "Brent".

 

"Те буквално грабнаха товара, които индийските (купувачи, бел. ред.) не могат да вземат. Затова цените бяха добри", каза един от източниците и добави, че цената на "Sokol" се е доближила до оценките на "Urals", докато качеството на "Sokol" е много по-високо.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени