Индийските рафинерии търсят заместител на руския петрол заради санкциите на САЩ

През февруари Индия е купила с 22% повече петрол от Саудитска Арабия, отколкото месец по-рано, като най-голямата частна рафинерия Reliance Industries е придобила най-голям обем от май 2020 г.

Indian Oil
Indian Oil Източник: Commons.wikimedia

Индия ще продължи да купува руски петрол само ако се продава за по-малко от ценовия таван, определен от западните страни, и се доставя от танкери, които не са обект на санкции, заяви индийски правителствен източник пред Ройтерс. Междувременно и двата фактора, цените и санкциите, сега ограничават желанието и способността на Индия да продължи да купува. Тя вече увеличава доставките от други източници, а затягането на санкциите от страна на Вашингтон подкопава търговията с петрол с Русия, коментират пред  Bloomberg  мениджъри в индийската нефтопреработваща индустрия.

 

През февруари Индия е купила с 22% повече петрол от Саудитска Арабия, отколкото месец по-рано, като най-голямата частна рафинерия Reliance Industries е придобила най-голям обем от май 2020 г., според Kpler. От декември среднодневният внос от Русия е около 1,5 милиона барела, докато през април-юли 2023 г. той е бил 2 милиона или повече.

 

Индийските рафинерии може да искат да продължат да купуват руски суровини в големи обеми, но увеличаването на покупките ще изисква одобрението на САЩ, казват индийски мениджъри. Освен това в руските пристанища петролът сорт Urals се доставя на около $60 за барел, т.е. на нивото на тавана, а в индийските пристанища отстъпката за него е само $2-4 спрямо референтни класове като Brent ($83,6 в търговията в четвъртък) и Dubai Crude. Това може да се дължи на увеличените транспортни и товарни разходи, както и на прикриването на разликата от малко известни транспортни търговци, чрез които сега се осъществява значителен дял от износа.

 

Подобни цени вече са непривлекателни за индийските рафинерии, особено предвид несигурността, която санкциите създават при доставките на петрол и "трудностите" при намирането на танкери, които не са обект на тях, твърдят източници в индийските рафинерии пред Ройтерс.

 

Държавната компания Indian Oil, Bharat Petroleum и Hindustan Petroleum съвместно обсъждат споразумение с "Роснефт" за закупуване на до 400 000 барела на ден през фискалната година, започваща на 1 април, съобщиха те. "Роснефт" обаче предлага отстъпка от само $3-3,5 за барел, докато договорът за текущата фискална година с Indian Oil предвижда отстъпка от $8-9. Условията на споразумението ще зависят от размера на отстъпката и процедурата за плащане, казват индийците.

 

От октомври 2023 г. САЩ са наложили санкции на 64 танкера, включително 14 (заедно със "Совкомфлот") - от миналия петък. Проследяването на маршрутите им потвърждава, че десетки от тях не са зареждали петрол от въвеждането на ограничителните мерки. А от тези, които попаднаха под санкции на 23 февруари, единият, "Анатолий Колодкин", който отиваше празен за товари към балтийското пристанище Уст-Луга, веднага се обърна и в понеделник се понесе край бреговете на Алжир. Друг, NS Creation, спря процеса на претоварване в морето южно от Гърция и не прие петрол от друг танкер, според данни на Bloomberg.

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени