Инфлация, ръст на заплати, липса на инвестиции – шефът на КЕВР обясни защо водата поскъпна

В Берковица плащат 80% повече, в Сливен – 40 на сто

Иван Иванов, КЕВР
Иван Иванов, КЕВР Източник: Zonanews

Инфлацията, заложеното годишно увеличение на заплатите на служителите на ВиК дружествата, както и неизпълнени инвестиции в бизнес плановете на някои от операторите са причините за драстичния на места ръст на цената на водата. Това става ясно от изслушване в парламента на председателя на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че тези фактори са незаобиколими.

 

"Първият фактор са заложените стойности в бизнес плана на всяко едно дружество с петгодишна реализация до 2026 г. Друг компонент е заложеното увеличение на заплатите на служителите с 15%, което се прави в изпълнение на подписано от министъра на регионалното министерство, синдикатите и ВиК холдинга споразумение, като КЕВР е длъжна да изпълни това споразумение за годишно увеличение", обясни Иванов и добави, че над 50% от разходите на дружествата отиват за заплати на служителите, така че цената на водата автоматично се повишава.

 

Следващата причина за поскъпването е ежегодната актуализация заради инфлацията. Другата причина за поскъпването е инвестиционният план на всяко дружество. "След завършването на петгодишния регулаторен период, изтекъл през 2021 г. през 2022 г. КЕВР оценява дали всяко дружество е изпълнило своите инвестиционни намерения. Оказа се, че 22 дружества в страната не са извършили инвестициите си и заради това беше намалена цената на водата през 2023 г. След като цената беше намалена като наказателна санкция за дружествата, сега се изчислява цената от силно намалените цени и заради това сега се стига до голямото увеличение на места", обясни Иванов и като примери посочи, че в Берковица увеличението е 80%, а в Сливен е 40 на сто.

 

"Ако двете дружества бяха изпълнили коректно инвестициите си, в Сливен поскъпването щеше да е 9%, а в Берковица 10 на сто. Сега се оказва, че заради пропуски на дружествата, цената на водата се увеличава драстично", призна той. 

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени