Intel ще строи нов завод за чипове близо до Газа

Израел одобри безвъзмездна помощ от 3,2 млрд. долара за изграждане на предприятието

Завод на Intel
Завод на Intel Източник: Pixabay

Правителството на Израел одобри грант от 3,2 милиарда долара за Intel, които ще подпомогнат проект на американската компания за изграждане на нов завод за чипове близо до Газа – само на 42 км от размирния район. Общата стойност на проекта е 25 милиарда долара, а помощта от правителството на Нетаняху е безвъзмездна, съобщи Ройтерс. Това ще бъде най-голямата инвестиция на Израел в частна компания.

 

Акциите на Intel се покачиха с около 3% на фона на тази новина. Новият завод ще бъде построен в Кирят Гат, на 42 км от ивицата Газа, където компанията вече има предприятие за производство на чипове. В момента Израел провежда военни операции в Газа, но това очевидно не притеснява много инвеститорите.

 

Срокът за реализация на проекта е 5 години, през които Intel ще плаща корпоративен данък в размер на 7,5%. Нормалната данъчна ставка е 23%, но компаниите получават отстъпки съгласно Закона за насърчаване на инвестициите в развитието на Израел.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени