Интерконекторът Гърция-България променя правилата на играта на енергийния пазар

По същество газопроводът позволява на тези страни да намалят зависимостта си от един доставчик на газ и да диверсифицират енергийните си източници

Интерконектор България-Гърция
Интерконектор България-Гърция

Междусистемната газова връзка Гърция-България ще промени правилата на играта на енергийния пазар, заяви Йоргос Сатлас, изпълнителен директор и член на борда на директорите на "Ай Си Джи Би" АД (ICGB AD), управител и търговски оператор на газопровода, в интервю за АНА-МПА, цитирани от Tribune.

 

Сатлас разкри, че увеличаването на капацитета на газопровода от 3 млрд. куб. м. годишно на 5 млрд. куб. м. годишно зависи от пазарните тестове, един от които е планиран за втората половина на тази година, а "компанията работи по жизнеспособен план в тази посока".

 

Той отбеляза ползите, които IGB ще извлече от завършването и експлоатацията на плаващото съоръжение за съхранение и регазификация (FSRU) в Александруполис, което също може да допринесе за увеличаване на обема на доставките на газ.

 

Сатлас подчерта, че ICGB е отворена към перспективата за транспортиране на водород по тръбопровода, но подробности могат да бъдат предоставени само след внимателен и задълбочен анализ.

 

"От пускането му в експлоатация на 1 октомври 2022 г. досега по интерконектора са транспортирани над 1 млрд. куб. м., което го превръща в източник номер едно за внос на природен газ в България. Понастоящем газопроводът покрива почти 50% от нуждите на вътрешното потребление на страната и същевременно дава възможност за пренос на природен газ до други държави в региона, включително Молдова и Украйна, предвид голямата му синергия с Трансбалканския газопровод", заяви Сатлас.

 

"Това е безценна подкрепа и още една ключова стъпка, която показва, че една по-добре свързана и по-обединена Европа може да бъде по-силна от разрушителните сили и агресията", добави той.

 

По думите му междусистемната газова връзка се счита за променяща правилата на играта, тъй като отговаря на изискванията за диверсификация на енергийните източници, като осигурява алтернативен маршрут за доставка на природен газ за България и други страни от Югоизточна Европа.

 

"По същество газопроводът позволява на тези страни да намалят зависимостта си от един доставчик на газ и да диверсифицират енергийните си източници", посочи Салас и подчерта:

"Най-голямата полза за IGB е, че терминалът Александруполис може да допринесе за увеличаване на доставките на газ за нашия газопровод. Полученият на терминала втечнен природен газ може да бъде регазифициран и транспортиран през IGB, осигурявайки допълнителен източник на природен газ за България и потенциално за други страни, свързани с интерконектора".

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени