Истински погром от "Промяната" - 70% от оранжериите затварят заради шоковите цени на еленергията

Още през есента, по време на служебното правителство на Румен Радев, голяма част от родните оранжерии са спрели производство

Оранжерия
Оранжерия Източник: Telegram

70% от оранжериите за производство на зеленчуци у нас са преустановили дейност заради високата цена на газа и български домати и краставици в момента няма. Фирмите масово освобождават работници и вече плащат неустойки по договорите с доставчиците на газ. Затова от Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция настояват за спешна среща с министъра на земеделието и подпомагане на бранша.

 

Още през есента, по време на служебното правителство на Румен Радев, голяма част от родните оранжерии са спрели производство и тенденцията заплашително нараства след поредното увеличение на цената на газа този месец. В оранжерийния комплекс в град Раковски 90 декара оранжерии, в които обикновено се отглеждат краставици и домати, в момента пустеят.

 

"Ние всяка година правим ранна реколта, която в момента би трябвало да бъде тук, но тази година, при тези условия, просто решихме, че нямаме никакъв шанс да оцелеем, ако направим това нещо. Това би било самоубийство", обясни управителят на оранжерията Стоян Берберов пред БНТ.

 

Дори и при спиране на дейността, производителите плащат неустойки към доставчика на газ. "Имаме много тежки договори с "Булгаргаз". След като приключи годината, ако не си използвал заявеното количество, плащаш 10% неустойка от цялата стойност", казва Йордан Кръстанов - председател на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция. Заради високите цени на газ, ток и препаратите за растителна защита, оранжериите съкращават персонал.

 

"Пуснали сме всички работници, оставили сме едно ядро от хора, без които не можем, няма как да ги освободим, това са главно специалистите", заяви Стоян Берберов. "В зимния период минимум 10 000 души са освободени или са в период на освобождаване от работа", добави Йордан Кръстанов.

 

В оранжериите сега се отглежда продукция, която не се нуждае от отопление. Очаква се български домати и краставици да има чак в края на месец май. За да се спаси браншът от фалит, оранжерийните производители настояват за компенсация заради новите цени на газа.

Още от "Икономика"

Примка на шията на "Газпром": Европа и Китай се договориха да купуват повече газ от Катар вместо от Русия

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век)

Прочетете повече прочетете повече

Делян Добрев: Някои хора по върховете на държавата се готвят да саботират изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй

Ронят крокодилски сълзи и сипят заклинания във фб за Навални (светла му памет), а в същото време финансираха режима-убиец на същия този Путин с милиарди долари

Прочетете повече прочетете повече

Министър Богданов: Акциите на Пловдивския панаир са и трябва да бъдат собственост на държавата

Започва реален процес по подготовка на конкретните терени за обособяване на индустриална зона край Варна. Проектът ще е съвместен – между „Национална компания индустриални зони“ и общините Варна и Аксаково

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени