Италия каза твърдо "Сбогом" на руския газ

Страната счупи половин вековен енергиен рекорд

Руски природен газ
Руски природен газ Източник: Depositphotos

За първи път от почти 50 години Италия не е внесла природен газ от Руската федерация в продължение на една седмица. Това съобщи Италианският институт за международни политически изследвания (ISPI). Отбелязва се, че това не се е случвало от 1974 г. насам.

 

"Сбогом, Москва. През последните седем дни Италия е внесла нула кубически метра газ от "Газпром", а следователно и от Русия. Това не се е случвало от 1974 г. насам. Исторически ден", заяви анализаторът на ISPI Матео Вила.

 

По-рано руският "Газпром" заплаши да спре доставките на газ за европейските страни, където те все още продължават, ако ЕС наложи таван на цените. На 31 август "Газпром" спря доставките на газ за Европа по "Северен поток 1". Компанията съобщи, че са открити течове на масло от части на компресора на газопровода и оборудването е трябвало да бъде спряно, докато течът бъде отстранен.

 

На 2 септември руската газова компания "Газпром" обяви пълно спиране на газопровода "Северен поток 1" за неопределен период от време. На фона на спирането на руския газопровод "Северен поток" спотовата цена на газа в Европа сутринта на 5 септември скочи с 30 % до почти 2900 долара за хиляда кубически метра.

 

На 14 септември 2022 г. ЕС отговори на газовия шантаж на Путин.

 

На 26 септември се появи информация за изтичане на газ по "Северен поток" . На 27 септември стана известно за експлозии в района на изтичането.

 

На 28 септември 2022 г. страните от ЕС поискаха незабавно да се ограничи цената на газа.

 

На 1 октомври стана известно, че "Газпром" е спрял доставките на газ за Италия, а още на 5 октомври компанията официално призна за спада в търсенето на газ.

 

17 октомври Европейската комисия намери нов начин да ограничи цената на газа.

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени