Иван Иванов: "Булгаргаз" е купил руски газ с посредник и ни го препродава с 20 евро по-скъпо

Не сме получили никакви документи за разтоварване на 7 танкера с втечнен газ, посочени от Кирил Петков, допълни той

Иван Н. Иванов
Иван Н. Иванов Източник: Zonanews

"Булгаргаз е закупил отново руски газ, но след посредник и ни го препродава с 20 евро по-висока цена, това може да се докаже с документ". Това съобщи пред БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов.

 

"Не сме получили никакви документи за разтоварване на 7 танкера с втечнен газ, посочени от Кирил Петков. Договорките за 7 танкера - това е по-леката страна на доставките, защото количества в района на Източното Средиземноморие има в достатъчен обем", добави той.

 

И допълни:
"Сложното е именно инфраструктурата и затова правителството в оставка не се обвърза с инфраструктурата, това значи резервиране на капацитет било от Ревитуса или от Турция и слотове, на които да се разтовари газът. Това са пропуснатите възможности този въпрос да се реши. Сега ние прекупуваме капацитет за пренос и това ще има по-голяма цена, особено за Ревитуса".

 

Връщането ми в КЕВР беше неочаквано за мен и се дължи на недостатъчната юридическа компетентност на екипа на управляващите, които допуснаха груба грешка тъй като по време на висяща процедура за избор на председател промениха закона за енергетиката, коментира Иванов.

 

 "Заявих пред депутатите, че мога да се върна само при едно категорично условие - ако има решение на Народното събрание. Върнах се с чувство да изпълня дълг и да нося отговорност като председател на КЕВР", категоричен бе той.

 

 Енергетиката както у нас, така и в ЕС изпитва изключителни трудности и доминиращият факт е руската агресия в Украйна, заяви Иванов. КЕВР е само една от институциите, които имат отношение към енергетиката и цените, а специално към природния газ има ограничени правомощия, защото не определя, а единствено утвърждава цените.

 

"При цена от почти 300 лв./MWh започваме дейност да търсим нормативна промяна, която да гарантира изпълнение функциите на обществения доставчик "Булгаргаз" до регулирания пазар - където са топлофикациите и газоразпеделителните дружества. За тях категорично доставките трябва да бъдат на принципа на минимални разходи", каза той. 

 

Необясимо е как за 3-4 месеца Булгаргаз е изпаднала в 500 млн. лв. дълг. По думите му е трябвало още от 31 март, след издаването на указа на Владимир Путин за плащанията в рубли, "Булгаргаз" и правителството да започнат разговори за подписване на дългосрочен договор за доставки на природен газ. Подчерта, че възможно най-скоро трябва да се пусне в експлоатация интерконекторът Комотини - Стара Загора, подчерта новият стар председател на КЕВР.

 

"Има подписан Акт 14, предстои подписването на актовете 15 и 16. Цените там са изключително атрактивни за България, много по-ниски от спот пазара, включително и цените на втечнения природен газ. Ако това се случи, българските граждани още през октомври ще усетят намаление на цените", заяви Иванов.

 

Другото важно за страната ни е завършването на терминала в Александруполис до края на 2023 - тъй като участваме в него с 20%. "Тогава няма както сега да се казва, че няма слотове, където да се разтоварят танкерите, а България ще има гарантирани доставки именно на базата на този терминал с регазификация."

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени