Иван Топчийски, Булгаргаз: Газ до края на годината има, но ще е скъпо

Той отбеляза, че е много възможно завеждане на дело срещу "Газпром" в Арбитражен съд

Булгаргаз ЕАД
Булгаргаз ЕАД Източник: Zonanews

Добрата новина е, че за последното тримесечие ще има необходимото количество газ. Недотам добрата новина е, че ще е скъпо. Към момента има оферти за обезпечаване на доставките на газ до декември месец. Все още има активна оферта за доставката на газ от танкерите, така, че няма да има проблем за последното тримесечие. Това увери пред bTV председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски.

 

Трудно е да се каже на каква точно цена ще бъде този газ, но по всяка вероятност тя ще е в порядъка 320-330 лева за мегаватчас, посочи Топчийски.  Той не изключи да има ново поскъпване за септември. 

 

Топчийски отбеляза, че е много възможно завеждане на дело срещу "Газпром" в Арбитражен съд - твърде вероятно е в края на годината да бъдат събрани достатъчно документи, за да се пристъпи към това.

 

Експерти обаче спорят дали "Газпром" ще докаже наличието на форсмажор, с който да поиска България да плати 80% от недоставеното количество на база клауза в договора, или страната ни ще успее да докаже, че има едностранно нарушаване на споразумението. 

 

Топчийски обаче заговори и за максимални усилия "Булгаргаз" да бъде защитен, защото има опция за доставки от руската компания. 

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени