Иван Топчийски: За нас приоритет номер е наличието на газ, цената наистина е важна, но остава на второстепенен план

Купуването на руски газ от "Булгаргаз" през търговци на газ на по-високи цени се е случило през месец май и в следващите месеци след прекратяването на дотавките от "Газпром", потвърди той

Иван Топчийски
Иван Топчийски Източник: Труд

Купуването на руски газ от "Булгаргаз" през търговци на газ на по-високи цени се е случило през месец май и в следващите месеци след прекратяването на дотавките от "Газпром". Това потвърди в студиото на "Денят започва" председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски.

 

Той подчерта, че е удачно да се използва правилната формулировка - търговци на газ, а не посредници. Търговците на газ са компании, които оперират на пазара и това е тяхната дейност - да купуват газ, било от Русия, било втечнен газ и да го продават. "Булгаргаз" са заменили липсващите количества.

 

"Ситуацията беше такава - от днес за утре се прекратиха доставките и когато замениш доставки по дългосрочен договор с по-изгодни условия с такива с цени на текущи пазари, цената е по-висока. Това е кризисна ситуация, с която трябваше да се справим", каза той. Топчийски се надява цената на газа за септември да бъде малко по-ниска, тъй като се забелязва успокоение през последната седмица.

 

"Нивото на Чирен е толкова ниско заради всички продажби, които се случиха миналата година.  Вървим по план, нагнетяваме количества по лан. До началото на отоплителния сезон ще бъдем на 80%." - обясни Топчийски.

 

"За съжаление тенденцията няма да е в трайно намаление, тепърва ще има недостиг с идването на отоплителия сезон", каза той.

"Оттук насетне трудно би бил решен проблемът с газовите доставки. Единственото, което трябва да се прави, е да се управлява правилно и балансирано в следващите година-две, тъй като това са обстоятелства, които не зависят от България, процеси, които ще отнемат време", смята шефът на "Булгаргаз.

 

Топчийски потвърди, че за азерския газ не се плаща на договорена цена, тъй като не е финализиран интерконекторът с Гърция. Това ще стане след пускането на експлоатация на връзката през октомври. В момента част от количествата са на договорна цена, част са на близка до пазарната.

 

Важно е да се каже, че азерският газ, който плащаме не по договорна цена, е допълнителен, каза той. За 7-те танкера с втечнен газ каза, че офертата е приета под условие и крайната дата за финализиране на договора е 19 август. Не смята, че цената на американските компании е изгодна - тя е близка до пазарни цени.

 

"Не бих казал, че е изгодна цената на втечнения газ, цената е близка до пазарни цени. В момента компаниите, които доставят газ гледат своя интерес.За нас приоритет номер е наличието на газ, цената наистина е важна, но остава на второстепенен план. Най-реалистичен вариант за дългосрочен договор е за втечнен газ", каза Топчийски. Той отрече "Булгаргаз" да е на загуба, а напротив - за последния отчетен период е на оперативна печалба от 6.5 млн.

 

"Тези 500 млн, които бяха визирани като загуби, няма такива суми. Факт е, че все още имаме проблем със събираемостта. Ликвидността на дружеството е под въпрос. Основният длъжник е "Топлофикация- София" и се опитваме да съберем по-голяма част от вземанията, за да имаме оборотни средства"1, каза Топчийски.

 Още от "Икономика"

Министър Никола Стоянов: Ще разпиша всички оръжейни сделки, които са ОК, включително тези за Украйна. Аз съм експерт и щ

"Блокирани са над 250 оръжейни сделки за над милиард лева, защото предишният управленски екип в Министерството на икономиката не е спазвал закона" - заяви той

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: При правителството на Петков преговорите с "Газпром" изобщо не са спирали. Чухме, че са платили колос

Не мога да разбера тези протести. ДБ беше в коалиция с БСП и през цялото време БСП твърдеше че трябва да се преговаря с "Газпром", а тогава нямаше спонтанна реакция. Срещу директни доставки или срещу посредниците протестират, пита Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени