Изграждаме 4 нови реактора - 2 с технология на "Уестингхаус" в АЕЦ "Козлодуй", 2 - с технология на "Електрисите дьо Франс" в Белене

И за двете сделки ще бъдат подписани междуправителствени споразумения със САЩ и Франция

АЕЦ "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй" Източник: Dir.bg

Предстои окончателното подписване на т.нар. "фийд" (инженерингов) договор за изграждането на два блока по технология AP 1000 с американската ядрена компания "Уестингхаус" на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

 

Това заявиха представители на МЕ пред журналисти след участието си в конференция за развитието на ядрената енергетика, която се провежда в София днес.

 

По думите му основните цели на този договор са максималното участие на българската индустрия в изграждането на двата блока, максимално използване на съществуващата инфраструктура, както и добра цена на целия контракт.

 

Във връзка с изграждането на 7-ми и 8-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" предстои подписването на междуправителствено споразумение между България и САЩ за изграждане на такива ядрени мощности. Преди да бъде подписано това споразумение, то трябва да бъде нотифицирано от Европейската комисия, а след подписването му от двете правителства трябва да бъде ратифицирано от българския парламент.

 

Същият инженерингов договор предстои да бъде разработен и подписан с френската енергийна компания "Електрисите дьо Франс" (EDF) за изграждане на два блока от по 1000 мегавата, като се използва съществуващото на площадката в Белене руско оборудване за ВВЕР-1000. П

 

Предстои доизграждането им с френска конвенционална технология. Това ще бъде предмет на инженеринговия договор с "Електрисите дьо Франс". По същия начин, както със САЩ, ще бъде подписано междуправителствено споразумение между България и Франция за изграждането на тези два ядрени блока на площадката в Белене.

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени