Катастрофална "Промяна" - пекарни за хляб масово затварят, останалите теглят кредити, за да платят тока си

Всичко е скъпо, то не се издържа, оплаква се пенсионерката Таня Добрева

Хляб и хлебни изделия
Хляб и хлебни изделия Източник: Shutterstock

Хлебопроизводители алармират, че теглят кредити, за да погасяват сметките за ток, а оцеляването на бизнеса е под въпрос. До момента поскъпването на хляба вече е 30%, а от следващия месец се очаква ново поскъпване и съкращения. От бранша алармират, че пазарът е неподготвен за драстично поскъпване, а компенсациите не са достатъчно за оцеляването им. 

 

Димитър Людиев
Димитър Людиев Източник: Bulgaria ON AIR

"Миналата година по това време плащахме 15 хил. лева, в момента сметката е 62 хил. лв при същото производство. Цената на газта от 2 хил. лв. сега е 9 хил. лева. Цената на брашното през последната една година почти двойно се увеличи. От следващия месец, освен увеличение на цените, предстои и съкращение на персонала", обясни пред "Bulgaria ON AIR" Димитър Людиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите.

 

В малките частни пекарни увеличението е с около 25%. Така цената на занаятчийския ръчен хляб достига 5 лв. 

 

Пенсионерката Таня Добрева
Пенсионерката Таня Добрева Източник: Bulgaria ON AIR



"Всичко е скъпо, то не се издържа. Аз слушам по телевизията, пенсионерите се оплакват. Как няма да се оплакваме?! Взех на мъжа ми половината, като почина, обаче сега не мога да свържа двата края. И синът ми е при мен, безработен на 62 години", оплака се пенсионерката Таня Добрева.

 

От близо 200 пекарни и закусвални в Бургас, около 20 вече са затворили обектите си. Други пък вече са с режим на тока и почти не отопляват помещенията си.

 

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени