КЕВР обсъжда искането на "Булгаргаз" за 17% поскъпване на природния газ

Окончателните цени ще станат ясни на 1 септември

Комисията по енергийно и водно регулиране ще разисква предстоящото увеличение на цената на природния газ през септември. Към сегашния момент изчисленията на "Булгаргаз" показват необходимост от поскъпване на газа с почти 17 на сто. Окончателните цени ще станат ясни на 1 септември. Поскъпването на природния газ от септември може да е малко повече от предвижданите сега 17 процента. Причината е, че изчисленията са правени преди две седмици, а през този период борсовите цени на синьото гориво продължават да се увеличават. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов и председателя на енергийния регулатор Иван Иванов по време на общественото обсъждане на цените.
 
Поскъпването на природния газ от септември може да е малко повече от предвижданите сега 17 процента. Причината е, че изчисленията са правени преди две седмици, а през този период борсовите цени на синьото гориво продължават да се увеличават. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов и председателя на енергийния регулатор Иван Иванов по време на общественото обсъждане на цените. "Цените на европейските газови пазари продължават да се повишават спрямо цените от предходните месеци и то значително, като достигат рекордни нива за последните години", каза той.
 
"По отношение на цената, която вие ни давате, и която е валидна към 10 август, очаквате ли повишение?", запита Иван Иванов. "Надявам се, ако има увеличение, то да бъде несъществено. Прогнозната цена на "Булгаргаз" за септември месец се очаква да с близо или с над 20 процента по-ниска от усреднената цена на европейските газови хъбове за доставка през месец септември", отговори Павлов. "Между 10 и 11 евро на европейските газови хъбове цената е по-висока за фючърси с доставка за месец септември от това, което вие предлагате за българските потребители", каза Иван Иванов.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени