КЕВР обсъжда искането на "Булгаргаз" за 17% поскъпване на природния газ

Окончателните цени ще станат ясни на 1 септември

Комисията по енергийно и водно регулиране ще разисква предстоящото увеличение на цената на природния газ през септември. Към сегашния момент изчисленията на "Булгаргаз" показват необходимост от поскъпване на газа с почти 17 на сто. Окончателните цени ще станат ясни на 1 септември. Поскъпването на природния газ от септември може да е малко повече от предвижданите сега 17 процента. Причината е, че изчисленията са правени преди две седмици, а през този период борсовите цени на синьото гориво продължават да се увеличават. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов и председателя на енергийния регулатор Иван Иванов по време на общественото обсъждане на цените.
 
Поскъпването на природния газ от септември може да е малко повече от предвижданите сега 17 процента. Причината е, че изчисленията са правени преди две седмици, а през този период борсовите цени на синьото гориво продължават да се увеличават. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов и председателя на енергийния регулатор Иван Иванов по време на общественото обсъждане на цените. "Цените на европейските газови пазари продължават да се повишават спрямо цените от предходните месеци и то значително, като достигат рекордни нива за последните години", каза той.
 
"По отношение на цената, която вие ни давате, и която е валидна към 10 август, очаквате ли повишение?", запита Иван Иванов. "Надявам се, ако има увеличение, то да бъде несъществено. Прогнозната цена на "Булгаргаз" за септември месец се очаква да с близо или с над 20 процента по-ниска от усреднената цена на европейските газови хъбове за доставка през месец септември", отговори Павлов. "Между 10 и 11 евро на европейските газови хъбове цената е по-висока за фючърси с доставка за месец септември от това, което вие предлагате за българските потребители", каза Иван Иванов.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени