КЕВР санкционира с общо 1,2 млн. лв. обществения доставчик НЕК и още 5 компании, заради борсови машинации

Санкциите са наложени за изкривяване на пазара на електроенергия през 2019 година

Национална електрическа компания НЕК ЕАД (2)
Национална електрическа компания НЕК ЕАД (2) Източник: Zonanews

КЕВР санкционира с общо 1,2 млн. лв. обществения доставчик и още 5 компании, заради борсови машинации, съобщи bTV. Санкциите са наложени за изкривяване на пазара на електроенергия през 2019г., стана ясно от съобщението на регулатора. А какво се случи тогава? Цената на електроенергията на свободния пазар се увеличи драстично.

 

Така например на 7 май 2019 г. цената за мегават час е била 80 лв., а ден по-късно е два пъти по-висока. Тогава работодателски асоциации заподозряха НЕК в изкривяване на пазара и поискаха оставката на тогавашното ръководство на обществения доставчик. Според бизнеса държавната НЕК тогава е предоставяла по-малки, не достатъчни количества ток на борсата, а оттам и цената на електроенергията за индустрията е поскъпнала драстично.

 

Тогава от НЕК отрекоха твърденията. Като причина за недостатъчните количества търгувани на борсата посочиха пренасочването на ток към регулирания пазар. Причината – много от по-малките фирми са се върнали при електроразпределителните дружества, за които КЕВР определя цената и не купуват ток от борсата. Това на практика ги изравнява с битовите потребители, за които НЕК е длъжна приоритетно да осигурява електроенергия.

 

Сега, 3 години, по-късно Комисията за енергийно и водно регулиране заключи след разследване, че изкривяване на борсовия пазар на ток действително е имало. Санкцията, която регулаторът наложи на НЕК е в размер на 625 097 лв. Санкция е наложена на още 5 компания, като общият размер на глобите им е за още около 600 000. Решението на регулатора може да бъде обжалвано в 14- дневен срок.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени