КЕВР стартира проверки на ЕРП-тата заради проблемите с тока след снега – ще има ли обезщетения

Това заяви в парламента председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов

Иван Иванов, КЕВР
Иван Иванов, КЕВР Източник: Zonanews

Създадени са три работни групи и стартират проверки на трите електоразпределителни дружества по отношение на изискванията към тях съгласно общи условия по договорите, както за достъп до мрежата, така и за пренос на електроенергия през мрежата. Това заяви в парламента председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

 

Той, заедно с енергийния министър Румен Радев, бяха извикани от групата на "Възраждане", за да обяснят пред депутатите дали ще има изплащане на компенсации за спирането на тока по време на снеговалежите на 25 и 26 ноември тази година.

 

Министърът на енергетиката Румен Радев
Министърът на енергетиката Румен Радев Източник: Zonanews

"Енергийните предприятия не са задължени да изплащат обезщетения за щетите, нанесени в резултат на ограничителен режим. Това означава, че КЕВР трябва да извърши съответната проверка с оглед на компенсиране на потребителите в периода след ограничителния режим", посочи Иванов.

 

Той обясни какви са задълженията на трите ерлектроразпределителни дружества (ЕРП). "За градските райони всяко едно от ЕРП-тата трябва в двучасов срок да въведе организация и да започне възстановяването. За извънградските райони този срок е не повече от 4 часа. Следващото, което трябва да бъде изпълнено, е съгласно общи условия - дружествата, при положение че не могат в рамките на 8 часа да възстановят захранването, са задължени да уведомят клиентите чрез обявление в средствата за масова ивформация. След изтичане на срока на ограничителния режим започват да текат срокове и предприемане на действия, свързани с обезщетенията, които трябва да бъдат платени на клиентите. Ако в рамките на 24 часа след изтичане на ограничителния режим, не е преодоляна аварията и възстановяването не е осъществено, се заплаща еднократна сума от 30 лева на всеки клиент. За всеки следващи 12 часа и 36 нагоре се заплаща по 20 лева на всеки клиент", посочи Иванов по повод изискванията, за да се защитят правата на потребителите.

 

"Хората предпочитат да имат ток, отколкото компенсации от 20-30 лева", обърна внимание Драгомир Стойнев от БСП и припомни, че хората са стояли без ток три дни. "Проверявате ли наличността на аварийните групи, за да са способни в рамките на 2-4 часа да отстранят авариите", попита той.

 

"Наличността на аварийните екипи ще се провери като бройка", увери Иванов. По думите му те са с висока професионална подготовка. Енергийният министър обясни, че при аварийни и бедствени положения, в работата се включват не само дежурните, а всички екипи и това трябва да бъде проверено дали се е случило при снеговалежите в края на ноември.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени