КЕВР: Значителен ръст в цените на природния газ и на топлинната енергия от 1 юли

За последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50%

Иван Н. Иванов
Иван Н. Иванов Източник: Zonanews

Значителен ръст в цените на природния газ и на топлинната енергия от 1 юли. Причините са рязкото увеличение на международните цени на природния газ, на петрола и на квотите за въглеродни емисии. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

 

На днешното заседание на регулатора беше утвърдена цена за месец юли 2021 г., по която "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

 

Предложената цена на природния газ от 1 юли 2021 г. е да бъде в размер на 46,88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Според изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов: "Независимо от международните пазари цената, която "Булгаргаз" ЕАД ще предложи за м. юли, ще бъде с над 10% по-ниска от цените на европейските газови борси".

 

От изнесените от него данни стана ясно, че за последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50% и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия период осреднената цена на природния газ е нараснала със 70% - от 16 евро до над 28 евро/MWh.

 

"КЕВР няма друг избор, освен да отчете влиянието на актуалните котировки на ценообразуващите елементи петрол и природен газ на международните пазари, тъй като България ги получава изцяло от внос", коментира Иван Иванов от своя страна.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени