Кириакос Мицотакис е на посещение в Катар, за да води преговори за газ. Атина предлага да се превърне във вход за Европа на газ от Катар

С него е и министърът на енергетиката Костас Скрекас

Кириакос Мицотакис
Кириакос Мицотакис Източник: WorldPhotos

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и министърът на енергетиката  Костас Скрекас са на посещение  в Катар, за да водят преговори по доставки на втечнен газ, съобщават от кабинета на гръцкия премиер.

 

Атина предлага да се превърне във вход за Европа на газ от Катар. За сега място за доставка е остров Ревитуза, където е терминалът за съхранение и обработка на втечнения газ.

В коментари за визитата на гръцкия премиер се припомня, че Атина и София имат споразумение при необходимост България да получава газ от Ревитуза.

 

По предварителна информация Катар проявява интерес да използва пристанище Александруполис, където се изгражда терминал за втечнен газ, а България притежава 20% от акциите на терминала.

 

Арександруполис е удобен вход за танкери с газ от Катар, като горивото може да се изпраща до балканските страни по действащите газопроводи, според енергийни експерти.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени