Китай и Индия са платили на военнопрестъпника Путин $24 млрд. за доставени енергоносители

Кремъл е получил допълнителни $13 млрд. от двете държави в сравнение със същите месеци на 2021 г. 

Руски петрол, руски нефт
Руски петрол, руски нефт Източник: РИА Новости

Експортът на руски енергоносители в Китай и Индия за 3-те месеца след 24 февруари е донесъл на Кремъл $24 милиарда. Това съобщи агенция Bloomberg като се позовава на митническа документация, с която разполага. 

 

"Само за три месеца след нахлуването в Украйна, Русия е спечелила $24 млрд. от продажба на енергоносители за Китай и Индия. Това демонстрира, че повишаването на глобалните цени ограничава усилията на САЩ и Европа да накажат Путин", са казва в съобщението. 

 

Китай е платил $18,5 млрд. за руски нефт, газ и въглища, което е два пъти повече от платеното през аналогичния период на миналата година. 

 

Индия е платила $5,1 млрд. за същия период, което е повече от пет път увеличение спрямо същия период на миналата година. 

 

Като цяло, заради повишените цени на енергоресурсите и увеличените количества на доставените енергоресурси в Китай и Индия, Кремъл е получил допълнителни $13 млрд. от двете държави в сравнение със същите месеци на 2021 г. 

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени