Китай източва суровинната си колония Русия - иска да купува газа по вътрешни за Русия цени

Путин отново не успя да се споразумее със Си Дзинпин за изграждането на газопровода "Силата на Сибир-2" по време на неотдавнашното си посещение в Пекин

Руски природен газ, "Газпром"
Руски природен газ, "Газпром" Източник: Газпром

Владимир Путин не е успял да се споразумее с китайския президент Си Дзинпин за изграждането на газопровода "Силата на Сибир-2" по време на неотдавнашното си посещение в Пекин, съобщиха информирани източници пред Financial Times.

 

Владимир Путин и Си Цзинпин
Владимир Путин и Си Цзинпин Източник: Прессекретариат на Президента на РФ

Според тях това се дължи главно на изискването на Пекин по отношение на цената на евентуални бъдещи допълнителни доставки на газ. Китай иска да купува газ от Русия на "силно субсидирани" вътрешни руски цени, което Москва смяташе за "неразумно", твърдят събеседниците на FT, цитирани от The Moscow Times.

 

Пекин също така даде да се разбере, че възнамерява да купува само малка част от 50-те млрд. куб.м. природен газ годишно, които Москва иска да доставя чрез "Силата на Сибир-2".

 

Поради факта, че преговорите за газопровода са стигнали до задънена улица, във все още непубликуван доклад на голяма руска банка, с който се е запознало финансовото издание, газопроводът е  изключен от базовата прогноза за "Газпром". Това е довело до намаляване на очакваната печалба на руския мноополист с почти 15% през 2029 г., когато според изчисленията на банката трябваше да бъде пуснат газопроводът.

 

Русия вече доставя на Китай газ със значителни отстъпки. Според макроикономическата прогноза на Министерството на икономическото развитие на Руската федерация, до 2027 г. руският газ за Китай ще струва с 28% по-евтино, отколкото за потребителите в Европа и Турция. Така през 2024 г. експортната цена за китайския пазар ще бъде $257 за 1000 куб.м. срещу $320,30 за европейския и турския пазар.

 

През следващите три години обаче разликата ще започне да расте. През 2025 г. цената за Китай ще бъде $243,7, а за Европа и Турция - $320,1. През 2026 г. - съответно $233 и $320, а през 2027 г. - $227,8 и $315,4.

Русия изнася газ за Китай през газопровода "Силата на Сибир", чийто максимален проектен капацитет е 38 милиарда кубически метра годишно.

 

През 2023 г. обемът на износа по газопровода достигна 22,7 милиарда кубически метра, а "Газпром" очаква "Силата на Сибир" да достигне пълен капацитет за износ до 2025 г.

 

"Газпром" Източник: Bigpicture.ru

Русия също така предлага на Китай да изгради газопровода "Силата на Сибир-2", по който на китайския пазар ще се доставя газ от находища в Ямал. Дължината на газопровода ще бъде 3550 км, от които 950 км трябва да преминат през територията на Монголия.

 

Китай обаче не иска да инвестира в нов газопровод и предлага на Русия сама да плати за многомилиардния проект, пише The South China Morning Post, позовавайки се на източник, запознат със ситуацията в Москва.

 

В същото време Русия няма избор, тъй като след фактическата загуба на европейския пазар страната няма къде да постави "огромни обеми" газ. Заради това миналата година "Газпром" вече намали производството с една четвърт, което беше рекорд в историята на експортния държавен монопол.

Още от "Икономика"

Промени в ръководството на БЕХ ЕАД

Освободени са досегашният изпълнителен директор на БЕХ ЕАД Иван Андреев, както и Диян Димитров. Със същото протоколно решение за членове на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД се назначават Валентин Николов и Галина Тодорова

Прочетете повече прочетете повече

Hyundai E&C стартира активна стратегия в България, за да си осигури договора за нови мощности в АЕЦ "Козлодуй"

По време на роудшоуто Йънг Джун Юн, президент и главен изпълнителен директор на Hyundai Engineering & Construction, се срещна с българския президент Румен Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени