Комисията по енергетика не прие отпадане на дерогацията за "Лукойл"

Законопроектът беше подкрепен от петима депутати, четирима се обявиха против, петима се въздържаха

Лукойл
Лукойл Източник: Zonanews

Парламентарната комисия по енергетика не прие промени в Закона за контрол при прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Руската федерация, дестабилизиращи положението в Украйна.

 

Законопроектът беше подкрепен от петима депутати, четирима се обявиха против, петима се въздържаха. В законопроекта се посочва, че рафинерията на "Лукойл" в Бургас заобикаля забраната на ЕС за търговия в страни-членки с продукти, произведени от руски петрол.

 

Внесеният от депутата от ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев законопроект има за цел да постигне синхронизиране с европейското законодателство, тъй като с дерогацията България де факто заобикаля европейските санкции срещу РФ.

 

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: Zonanews

Целта на санкциите е да ограничат приходите на РФ от нефт, а оттам и възможността да водят военни действия. в законодателната инициатива се посочва още, че с издействаната дерогация от правителството на Кирил Петков рафинерията на "Лукойл" в Бургас преработва евтин руски петрол и продава горивата на високи цени, като по този начин наваксва загубените приходи от цените на руския петрол "Уралс".

 

Анализът на разходите и приходите по предварително оценка на взаимодействие показва, че с получената дерогация се нарушава и конкурентоспособността в региона, тъй като страните, съседни на България, не преработват руски петрол и произвежданите горива са с по-висока себестойност. Но въпреки това, не се очаква покачване на цените на горивата, тъй като "Лукойл" продава горивата на цени спрямо цените в региона около България.

Още от "Икономика"

Евродепутати от още три държави подкрепят българската идея за премахване на опашките по границите

Идеята на евродепутата Андрей Новаков е за въвеждане на общоевропейски стандарт от 1 минута за обработване на камионите по вътрешноевропейските граници

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени