Компанията "Булгаргаз" ЕАД е станала жертва на икономически шпионаж

Част от информацията е пращана по институции и от "Булгаргаз" подозират, че именно оттам е станал течът

Булгаргаз
Булгаргаз Източник: Zonanews

Държавната компания "Булгаргаз" стана жертва на икономически шпионаж, заради който е застрашен договорът за доставка на азерски газ у нас. От дружеството са сезирали ДАНС заради теч на информация. Самата "Булгаргаз" пък е получила сигнал за теча от международната компания, която управлява находището Шах Дениз 2 в Азербайджан. Оттам са поискали обяснения за изнесени данни по договора с българското дружество. България трябваше да получава до 1 млрд. куб метра азерски газ от 2019 г. Към момента това е невъзможно, защото не е готова българо-гръцката газова връзка между Стара Загора и Комотини. Международният консорциум доставчик обаче се е съгласил на отстъпки.

 

"Въпреки че няма тръба, направихме всичко възможно, спасихме договора. Ние оценяваме тяхното благоразположение към "Булгаргаз" и доставят на друг газопровод, който отстои на 300 км от този", заяви Николай Павлов, изпълнителен директор на "Булгаргаз", заяви за БНТ Николай Павлов, изпълнителен директор на "Булгаргаз"

 

Така азерски газ макар и в по-малки количества идва по сега съществуващата връзка между Кулата и Сидорокастро. Това обаче е на път да се провали, защото от международния консорциум доставчик са сезирали "Булгаргаз", че са изтекли подробности за договора в публичното пространство. "Девет години договорът се съхранява в деловодството и досега никога не е излизала такава информация", каза Николай Павлов.

Достъп до тази информация имали само оторизирани лица, но междувременно част от нея е пращана по институции и от "Булгаргаз" подозират, че именно оттам е станал течът. "Не можем да направим друг извод, освен че информацията, която е достигнала до блогърите и до тези, които са я разпространили, е неправомерно предоставена", заяви Николай Павлов.

 

Една от организациите, публикувала данни за азерския газ у нас, е Българската газова асоциация. Оттам коментираха казуса за БНТ в писмен вид.

 

"Ние не сме изненадани от опитите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" ЕАД да търси виновни за действия и бездействие от негова страна, довели до ескалация на цената на природния газ. Когато са налице факти за престъпно увреждане на обществения интерес, българите трябва и ще узнаят истината, а отговорността трябва да я понесат отговорните. Освен това в деня на внасяне на писмото ни, сме информирали ДАНС много преди инициативата на "Булгаргаз". Уточниха, че кореспонденция за газовата връзка са водили с Министерството на енергетиката.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени