Компанията оператор на газопровода "Северен поток-2" възнамерява да обяви неплатежоспособност

Компанията, регистрирана в Швейцария и собственост на руския газов гигант "Газпром"

"Северен поток-2"
"Северен поток-2" Източник: Pinterest
Компанията оператор на газопровода "Северен поток-2" между Русия и Германия - "Норд стрийм 2" (Nord Stream 2 AG) - възнамерява да обяви неплатежоспособност, съобщи БТА. Компанията, регистрирана в Швейцария и собственост на руския газов гигант "Газпром", е обект на американски санкции откакто Владимир Путин призна на 21 февруари независимостта на двете самообявили се сепаратистки републики в Източна Украйна.  
 
Два дни по-късно американското министерство на финансите нареди с декрет спирането до 2 март на трансакциите, свързани с "Норд стрийм 2" или с всяка фирма, в която "Норд стрийм 2" притежава пряко или косвено поне 50 на сто от капитала.
 
Миналата година "Норд стрийм 2" приключи изграждането на газопровода "Северен поток-2" на стойност 11 милиарда долара (9,8 милиарда евро), за строежа на който "Газпром" плати половината, но търговската експлоатация на съоръжението още не е започнала , тъй като германските власти временно спряха процеса на сертификация заради украинската криза. 
 
Двамата източници на Ройтерс казаха, че "Норд стрийм 2" работи с финансов съветник, за да намали част от пасивите си преди да започне формално процедура по неплатежоспособност, което може да стане още тази седмица.
 
Засега "Норд стрийм 2" не е отговорил на молбата на Ройтерс за коментар, а "Газпром" не пожела да отговори.
 
Според същите източници, пожелали анонимност, "Норд стрийм 2" в момента прекратява договорите на служителите си. 
 
Вчера пред швейцарски медии министърът на икономиката Ги Пармлен заяви, че целият персонал на "Норд стрийм 2" е бил уволнен - над 140 служители на компанията в град Цуг.
 
Все още не се знае дали всички фирми, свързани с "Норд стрийм 2", ще бъдат закрити, нито как "Газпром" планира да процедира, за да осигури поддържането на инфраструктурата с дължина 1230 километра. 
 
Освен "Газпром", във финансирането на проекта са участвали и "Шел" (Shell), О Ем Ви (OMV), "Анжи" (Engie), "Унипер" (Uniper) и "Винтерсхал" (Wintershall).
 
О Ем Ви и "Анжи" не пожелаха да коментират, а "Шел" и Винтерсхал" засега не са достъпни за коментар.
 
"Унипер" каза, че в момента няма информация за евентуална процедура по неплатежоспособност на "Норд стрийм 2". 

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени