Красимир Дачев: Ще става по-зле, тепърва много фирми ще спират работа

Бизнесът се раздвижи много яко, коментира зам.-председателят на БТПП

Красимир Дачев
Красимир Дачев Източник: Bulgaria ON AIR

"Актуализацията на бюджета и наддаването в пленарната зала са предизборни ходове. Винаги има пари, когато има реална необходимост. А в същото време държавната администрация е в пълен стрес, тя е свикнала да работи по указания. Ние не сме стара демокрация, в която администрацията може да работи без политици дълго време, години. Администрацията е като един домашен терлик - тя обича да се наглася по крака на господаря". Това заяви зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев в студиото на "Опорни хора" по Bulgaria ON AIR.

 

Според него политическата криза се отразява пагубно на бизнеса. "Вихри се спекулата, монополите са навсякъде. В момента най-обикновени договори за доставка на дървесина не се изпълняват и няма  кой да ги контролира", уточни Дачев.Той е категоричен, че мерките не са насочени към бизнеса, а се взима от него.

 

"Фабриките работят, това лято е бум на индустрията, на туризма. Тези увеличени приходи не са дошли, защото данъчната администрация работи по-добре, а защото има по-голямо производство. Бизнесът се раздвижи много яко. Бизнесът отдавна е стигнал до гениалния извод, че ако държавата не му пречи, от това по-хубаво няма", коментира зам.-председателят на БТПП.

 

Според него секторите, които протестират не са най-засегнатите от пандемията. "Смешно е да протестират, защото в техния сектор има бум - ресторанти, туризъм. Те имат най-голям ръст. Но виждат този панаир в парламента и се опитват да спечелят", заяви Дачев. 

 

"Ние сме млада демокрация, още ги има атавистичните белези на социализма и на тези комунистически наченки - партията беше тази, която казва на чиновника. "Не забравяйте, че за тези 33 години от падането на комунизма няма особена промяна, държавният чиновник трябва да знае, че която и партия да дойде на власт, тя няма да зависи от мерака на този и онзи. Структури се сменят, както шапки или носни кърпи. Затова той гледа да не се произнася, защото ако каже, че това не е правилно, утре може да се окаже, че е правилно и той да е сбъркал", коментира Дачев.

 

Той упрекна управляващите, че не се правят дългосрочни и последователни политика. И прогнозира, че тепърва започва кризата. "Предстои да стане много по-тежко. Ще започнат да спират фирми, това ще увеличи броя на хората, които ще разчитат на помощи от държавата. Бизнесът ще бъде изгонен от България. Инфлацията върши работа, тепърва ще започне да обхваща всички сектори, започна от електроенергията, общата тенденция ще бъде обезценяване", прогнозира Дачев. 

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени