Край с "Газпром" в Европа - последният голям купувач на руски газ в ЕС обяви плановете си да прекрати договора с монополиста

Износът за Европа се е свил до 28 млрд. куб. метра, което съответства на нивото от втората половина на 70-те години на миналия век

Рафинерията на OMV в Швехат край Виена
Рафинерията на OMV в Швехат край Виена Източник: Zonanews

Австрия, последният голям западноевропейски клиент на "Газпром", обмисля да прекрати договора за закупуване на руски газ, заяви министърът на енергетиката Леонор Гевеслер. Според нея, все още високият дял на руския газ във вноса е накарал правителствените служители да се замислят за радикални стъпки: през ноември той е бил 76%, а през декември е достигнал рекордните 98%.

 

"Пазарът и енергийните компании не изпълняват в достатъчна степен задълженията си за намаляване на зависимостта от руския газ. Диверсификацията на вноса е твърде бавна", каза Гевеслер, цитирана от Ройтерс.

 

Газът на "Газпром" идва в Австрия по дългосрочен договор с местната енергийна компания OMV и тези доставки, според Bloomberg, представляват около половината от общия износ на "Газпром" за Европейския съюз през ноември и декември. 

 

OMV е първата западноевропейска фирма, която подписва договор за доставка на газ със Съветите още през 1968 г., а сегашният й договор е до 2040 г. По-рано компанията подчерта, че прекратяването му ще доведе до загуби, "Газпром" ще трябва да се компенсира заради договора "take or pay". Според Гевеслер обаче властите все още проучват тази възможност.

 

Леоноре Гевеслер
Леоноре Гевеслер Източник: Medianet.at

"Трябва да сме готови да излезем от дългосрочните договори на OMV", каза тя. Министерството на енергетиката вече е възложило на Австрийския институт за икономически изследвания (Wifo) да изготви анализ на икономическите последици от прекратяването на договора до лятото, каза министърът.

 

Загубата на австрийския пазар, където се намира един от най-големите газови хъбове в Европа, Баумгартен, обещава нови щети за "Газпром", който загуби две трети от износа си през двете години на война на Русия с Украйна. Миналата година компанията е експортирала само 69 млрд. куб. метра газ в чужбина, което е най-ниският обем от 1985 г. насам.

 

Газпром, руски природен газ
Газпром, руски природен газ Източник: Depositphotos

Износът за Европа се е свил до 28 млрд. куб. метра, което съответства на нивото от втората половина на 70-те години на миналия век. Общиат добив на "Газпром" падна до 404 млрд. куб. метра, което е най-ниското ниво от 1990 г., когато Министерството на газовата промишленост на Съветския съюз беше преобразувано в държавна газова корпорация.

 

Кремъл разчита на Китай, предлагайки му да построи нов газопровод "Силата на Сибир-2" и да увеличи покупките на газ 5 пъти, до 100 млрд. куб. метра годишно. Но Пекин бави решението си. Миналата година военнопрестъпникът Владимир Путин се срещна два пъти с китайския президент Си Дзинпин, за да го убеди да се съгласи с проекта, но и двата пъти преговорите завършиха без резултат.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени