Кремълската пионка и унгарски министър Петер Сиярто критикува България от Москва

Зависимият от Путин унгарски премиер Виктор Орбан неотдавна нарече гостуващия на форум в Будапеща Румен Радев (проект на ген. Леонид Решетников и Москва, бел. ред.) "гарант за енергийните интереси на Унгария"

Унгарският външен министър Петер Сиярто и военнопрестъпникът Сергей Лавров
Унгарският външен министър Петер Сиярто и военнопрестъпникът Сергей Лавров Източник: TIEPA Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

Изглежда, че има нови опити да се застраши сигурността на енергийните доставки на Унгария и да се предотврати унгарско-руското енергийно сътрудничество, включително транспортирането на природен газ... За държава-членка на Европейския съюз, да заплаши доставките на газ за друг член на ЕС противоречи на европейската солидарност, на правилата и е неприемливо." С тези думи унгарският външен министър Петер Сиярто в петък, докато участва в Москва във форума "Руска енергийна седмица"


Поводът са публикуваните в Държавен вестник промени, въвеждащи такса от 20 лв./МВтч. за вноса и транзита на руски газ. Те са в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Засегнати са на първо място Сърбия и Унгария, които продължават да са зависими от внос на това гориво от Русия, особено властите в Будапеща, сключващи нови многогодишни договори с Москва.


Според Сиярто и Унгария, и Сърбия вече предприемат стъпки, за да гарантират България да не може да прилага законите за вноса към тези страни. Зависимият от Путин унгарски премиер Виктор Орбан неотдавна нарече гостуващия на форум в Будапеща Румен Радев (проект на ген. Леонид Решетников и Москва, бел. ред.) "гарант за енергийните интереси на Унгария" (ерго на Русия, бел. ред.).

 

Румен Радев и Владимир Путин
Румен Радев и Владимир Путин Източник: БТА

Сръбското издание "Политика", писа, че президентът Вучич е заявил, че ще разговаря с Радев относно увеличението на таксите за транзита на руски природен газ. По думите му "това е голям проблем за нас, цената на газа ще се вдигне драстично, с допълнителни 100 евро за всеки хиляда кубични метра газ. Това не трябва да се отнася за Сърбия".

 

Позициите на Сиярто и Вучич бяха разпространени и от руски казионни прпагандистки агенции като ТАСС и забранената в ЕС държавна медийна група RT. В публикацията на ТАСС се припомня, че правителството на Унгария се е оплакало от увеличението на тарифите за транзит на петрол от Украйна и Хърватия, а те от своя страна са оправдавали тези стъпки с "по-високи рискове, свързани с въоръжения конфликт".

Още от "Икономика"

НС възложи да се проведат преговори с "Хюндай" за изграждане на нови блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Решението беше внесено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени