Кристалина Георгиева: Щамът Омикрон може да забави възстановяването на световната икономика

През октомври Международният валутен фонд обяви, че Фондът залага на растеж от 5,9 процента на световната икономика през 2021 г.

Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева Източник: IMF

Разпространението на варианта Омикрон може да забави възстановяването на световната икономика. Това предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева по време на онлайн форум. Опасенията са, че новият вариант на коронавируса може да се разпространи много бързо и да подкопае доверието.

 

Това означава, че МВФ може да понижи прогнозата си за растеж на световната икономика, обявена през октомври. По думите на Кристалина Георгиева силата на американската икономика има положителен ефект върху целия свят. Американските власти обаче първи трябва да предприемат мерки в борбата с инфлацията и рязкото увеличение на цените.

 

През октомври Международният валутен фонд обяви, че Фондът залага на растеж от 5,9 процента на световната икономика през 2021 г. Новият вариант на коронавируса, който има вероятност да се разпространи много бързо, може да подкопае доверието. Поради това вероятно ще видим някои понижения на направената от нас през октомври прогноза за растеж на световната икономика, каза Георгиева.
 
Същевременно тя посочи, че виртуалната среща през ноември между американския президент Джо Байдън и китайския лидер Си Цзинпин е била позитивен сигнал за възстановяването на световната икономика. Георгиева заяви, че американските власти първи трябва да предприемат мерки в борбата с инфлацията. По думите й картината на инфлацията по света е различна.
 
В САЩ е необходимо да бъдат взети мерки за борба с рязкото увеличение на цените. В други страни обаче тези мерки не са задължителни, посочи управляващият директор на МВФ. Георгиева съобщи още, че от 6 до 10 трилиона долара може да бъдат необходими за борбата с изменението на климата през това десетилетие.
 
 

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени