Кристалина Георгиива пред Г-20: Не трябва да позволяваме протекционизмът да пусне корени и светът да се раздели на отделни блокове

По думите ѝ все още има време "да се предотврати навлизането в свят, който е по-беден и по-малко сигурен"

Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева Източник: Zonanews

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди лидерите на Г-20 да не позволяват търговският протекционизъм да "пусне корени" и подчерта, че фрагментирането на световната икономика на геополитически блокове значително ще навреди на растежа, предава Reuters.

 

В подготвени бележки, направени на срещата на върха на лидерите на Г-20, Георгиева каза, че 345 милиона души в света са засегнати от хранителната криза в резултат на войната в Украйна, високата инфлация и климатичните бедствия. Съгласно думите ѝ, страните от Г-20 трябва "да позволят на търговията да си върши работата".

 

"Премахването на бариерите, особено по отношение на храните и торовете, може да допринесе много за противопоставяне на страданието на стотици милиони хора", цитира агенцията думите на Георгиева. "Не трябва да позволяваме протекционизмът да пусне корени и светът да се раздели на отделни блокове", допълни тя.

 

Георгиева отдавна предупреждава срещу фрагментирането на световната икономика на блокове, водени от САЩ и западните съюзници от една страна, и Китай и други управлявани от държавата икономики, заявявайки, че това ще доведе до различни технологии и регулаторни стандарти и нарастващ търговски протекционизъм. Според изчисленията на МВФ подобна ситуация ще доведе до загубата на 1,5% от БВП годишно.

 

"И цената ще бъде много по-висока – два пъти по-висока или повече – за отворените икономики, тези, които зависят от международното сътрудничество", предупреди експертът. По думите ѝ обаче все още има време да се избегне тази ситуация и "да се предотврати навлизането в свят, който е по-беден и по-малко сигурен", добави тя.

 

Георгиева също повтори призива си към страните от Г-20 да ускорят усилията си за облекчаване на дълга на по-бедните страни, засегнати от COIVD-19, войната в Украйна и инфлацията. За 25% от нововъзникващите пазарни икономики и 60% от страните с ниски доходи тези фактори смазват способността им да се справят с хранителната и енергийната несигурност, подчерта тя.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени