Криза с доставките в британската икономика

Андрю Сентанс, бивш член на комисията за монетарна политка към Английската централна банка, обрисува мрачна картина за британската икономика

Великобритания
Великобритания Източник: Zonanews

Британската икономика е изпаднала в дълбока криза по отношение на снабдителната верига, като големи търговци на дребно разполагат с най-ниското ниво от стоки от 1983 г. насам в резултат на липсата на работна ръка и нарушение на доставките, причинени от Ковид-19 и Брекзит, пише БНР.


От Конфедерацията на британската индустрия заявиха, че това, което се случва, излага на риск възстановяването от пандемията, тъй като запасите от стоки в сравнение с очакваните продажби са паднали до най-ниското ниво през август, откакто е започнало проучването на тенденциите в търговията на дребно преди близо 40 години. Като основна причина се посочват пандемията и недостигът на работници в няколко ключови индустрии, като всичко това е утежнено от проблемите с Брекзит и е проличало особено сега - след излизането от локдауна. 


Андрю Сентанс, бивш член на комисията за монетарна политка към Английската централна банка, обрисува мрачна картина за британската икономика. След края на локдауна проличават истинските последици от Брекзит и натрупаните проблеми преди пандемията, казва специалистът. Работодателите трудно успяват да намерят работници дори и след като големи компании предлагат всякакви поощрения. 


Големият недостиг на шофьори и работници в хранително-вкусовата промишленост доведе до нарушаване на доставките и опразване на рафтове по супермаркетите. Бизнес лидери и специалисти по пазара на труда казват, че Ковид-19 е засегнал по подобен начин и други държави по света, но Великобритания понася особено тежък удар заради по-строгите имиграционни правила след Брекзит и това й пречи да привлече обратно работна ръка от ЕС.

Още от "Икономика"

Турската "Боташ" и американската "ЕксънМобил" се договориха за доставка на втечнен природен газ в Турция

Mиналият месец турският министър на енергетиката заяви, че Турция преговаря с "ЕксънМобил" по сделка за закупуването на втечнен природен газ за над $1 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

АЕЦ "Козлодуй" с признание от Световната асоциация на ядрените оператори

Дългогодишното партньорство с WANO допринася за реализирането на висшия приоритет в работата на централата – поддържане на най-високо ниво на безопасност при експлоатацията на ядрените съоръжения

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени