Купувачът ще е длъжен да плаща стоката на производителя до 30 дни след доставка

В новия закон има спорни моменти, които трябва да бъдат променени от следващия парламент

Мариана Кукушева
Мариана Кукушева Източник: БНР

Законът за защита на конкуренцията, обнародван в "Държавен вестник", забранява нелоялни търговски практики, прилагани от някои търговски вериги към техните доставчици. 


"Това е добра стъпка, но в новия закон има спорни моменти, които трябва да бъдат променени от следващия парламент", коментира пред БНР Мариана Кукушева от Съюз "Произведено в България". Съгласно закона купувачът вече ще е длъжен да плаща стоката на производителя до 30 дни след доставка. Няма да може да му връща незаплатена стока и да променя едностранно условията по договора помежду им. Според Кукушева това е добро начало за защита конкурентоспособността на българския бизнеса, но допълни, че тепърва законодателят трябва да елиминира проблема с количествените прагове за доставчиците. 


"Праговете, това са годишните обороти на определена група храни – тема, която остана да виси като недопустима, защото нашите обеми на обороти са много различни от тези, които има в Европейския съюз", каза още Мариана Кукушева.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени