КЗК разреши на БТК да придобие два софийски доставчика на телевизия и интернет

По този начин собственикът на БТК - United Group, продължава мащабната си експанзия в България

United Group
United Group Източник: See News

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила на БТК да купи местните доставчици на интернет и телевизия NET 1 и ComNet Sofia. Сделката бе обявена в средата на февруари. Тя със сигурност вдига пазарната мощ на United Group, компанията собственик на БТК, която преди това в рамките на няколко месеца закупи и "Нова тв", "Нет Инфо" и вестникарската група "Телеграф", преди това собственост съответно на братя Домусчиеви и Делян Пеевски. В две отделни решения антимонополната комисия разреши, първо, БТК да придобие NET 1 и ComNet Sofia, но и пловдивската "Цифрова Кабелна Телевизия" ООД, оперираща под марката "N3".

 

По този начин собственикът на БТК - United Group, продължава мащабната си експанзия в България. През януари United Group получи одобрението на Комисията за защита на конкуренцията да купи "Нова телевизия" и вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски – "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Борба" и други. Преди това United Group придоби и NOVA Броудкастинг груп от братята Кирил и Георги Домусчиев. Навлизането на българския пазар стана чрез придобиването на "Виваком". Тогава "Файненшъл таймс" съобщи, че сумата по сделката надхвърля 1 млрд. евро.

 

Приходите на "Нет 1" за 2019 г. са 19.6 млн. лв. За Net1 се знае, че е сред водещите локални оператори на територията на София с 13-годишен опит в предоставянето на интернет и телевизия за домашни потребители, както и в разработването на интегрирани телеком решения за бизнес клиенти, с гарантирани параметри и ниво на техническо обслужване, телефония, IT поддръжка, видеонаблюдение за бизнеса и др.  Трудностите пред оператора са големите му дългове, които през последните години пречеха и на продажбата му, тъй като основният му кредитор - ПИБ, искаше висока цена за активите. 

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени