Лъчезар Борисов: България е на последно място в ЕС по ръст на БВП

Изключително негативна е тенденцията с инфлацията, коментира още той

Лъчезар Борисов
Лъчезар Борисов Източник: ПП ГЕРБ

От профила във фейсбук на бившия министър на икономиката

 

Негативните тенденции при краткосрочните икономически индикатори от последните 6 месеца управление на страната вече дадоха отражение и върху състоянието на БВП през трето тримесечие на годината. През третото тримесечие на 2021 г. БВП по сезонно изгладени данни се увеличава само с 0.4%, спрямо същото тримесечие на предходната година. Брутната добавена стойност нараства с едва 0.3%. 
 
По данни на Евростат се оказва, че промяната от последните месеци доведе до там, че България е на последно място в ЕС по ръст на БВП. Средният растеж в целия ЕС, спрямо същото тримесечие на предходната година е 3.9% - при едва само 0,4% в България, въпреки че в третото тримесечие на 2021 г. в страната не са прилагани ограничителни мерки към бизнеса. 
 
За сравнение растежът в съседна Румъния е 8%. Аналогична е ситуацията с растежа спрямо второто тримесечие, тъй като страната ни, по данни на Евростат, отчита 0,9% растеж при 2.1% за ЕС. 
 
Негативните тенденции от есента бяха отчетени в редица макроикономически прогнози. Така например БНБ прогнозира спад в инвестициите поради забавения План за възстановяване и устойчивост. Причина за негативната прогноза бяха и отложените (спрени) инфраструктурни проекти. ЕБВР в прогнозата си, която сочеше отрицателна корекция само в България на фона на цяла Източна Европа, отчете и забавянето на ваксинационния процес и изключително високата смъртност от COVID-19.
 
Темп на прираст на БНП през третото тримесечие на 2021 спрямо същия период 2020 г.
Темп на прираст на БНП през третото тримесечие на 2021 спрямо същия период 2020 г. Източник: Facebook
По-задълбоченият анализ на структурата на БВП през третото тримесечие на 2021 г. вече потвърждава прогнозите, като се вижда, че инвестициите в структурата му спадат с 3% спрямо същото тримесечие на предходната година. Положителна е още тенденцията при потреблението, която е в резултат на предприетите антикризисни мерки за бизнеса и населението през 2020 г. Тази благоприятна тенденция съвсем скоро няма да се наблюдава, тъй като инфлацията "изяжда" покупателната способност. 
 
Нещо повече - изключително високата инфлация при цените на производител стопява и добавената стойност, която се създава от бизнеса, което в началото на годината ще доведе до срив в приходите от ДДС.
 
Изключително негативна е тенденцията с инфлацията, тъй като годишната достигна 6% през октомври. Това допълнително подсилва вече направената от мен прогноза за изключително висока инфлация в началото на 2022 г., която смятам през януари и февруари ще е около и над 10%. Само за месец октомври инфлацията е от 1,8%. Годишна инфлация от 6% е нещо нетипично за последното десетилетие, въпреки че цените на електрическата енергия за бита в страната ни са все още на регулирания пазар. 
 
Добавената стойност, създавана от бизнеса, се изяжда от високите цени на производител, които в крайна сметка ще доведат до фалити на фирми и успоредно ще се пренесат в крайната цена на потребителите. По данни на Евростат цените на производител през септември са нараснали с 20,3% в България, спрямо същия период на предходната година, което е с 4,1 пункта повече от средното за ЕС.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени