Лъчезар Борисов, ГЕРБ-СДС: БНБ дава тревожна прогноза за икономическия растеж на страната

Като основен фактор за този спад на растежа БНБ извежда понижение на инвестициите в основен капитал

Лъчезар Борисов
Лъчезар Борисов Източник: ПП ГЕРБ
Ето какво пише бившият министър на икономиката в своята страница в социалната мрежа:
 
В потвърждение на интервюто ми от вчера в предаването "Лице в лице" прилагам основни изводи от есенната макроикономическа прогноза на БНБ: ревизира данните за растеж и даде преки отговори на случилото се през последните 5 месеца.
 
Прогнозата е публикувана на 21.10.2021 г. и ревизира данните си спрямо месец юни. Само за няколко месеца централната банка е оценила случващото се и понижава прогнозата си за икономически растеж през 2021 г. с 0,2 процентни пункта.
 
Като основен фактор за този спад на растежа БНБ извежда понижение на инвестициите в основен капитал, спрямо очакваното. Централната банка определя като причини:
 
  • По-нисък размер на публичните инвестиции, водещи до отлагане на изпълнението на финансирани с национални средства инфраструктурни проекти за периода след 2022 г.;
  • По-слабо усвояване през текущата година на средства по програми на ЕС, свързани с капиталови разходи, предвид наблюдаваното забавяне в темпа на усвояване;
  • Направена е и низходяща ревизия на частните инвестиции;
  • Очаква се през втората половина на годината фирмите да останат по-предпазливи по отношение на разходите си за инвестиции. 
Прогнозата на БНБ
Прогнозата на БНБ Източник: Facebook
Същевременно за някои от частните инвестиции, които в прогнозата от юни се предвиждаше да бъдат финансирани през 2021 г. със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, е направено допускане, че ще бъдат осъществени през следващи години. Спрямо прогнозата от юни, вече е предвиден и отрицателен принос към растежа на нетния експорт.
 
Прогнозирам, че крайните резултати за растежа през 2021 г. ще претърпят допълнителна негативна корекция, защото по-бавното транслиране на инфлацията от суровини през междинни продукти до потребителски стоки и недостатъчното компенсиране на бизнеса за ръста в цените на електроенергията ще стопят част от създаваната добавена стойност.


Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени