Лъчезар Борисов, ГЕРБ: Влизаме в системна криза, инфлацията за потребителите стигна 10%, редица предприятия фалираха

Бившият министър на икономиката от ГЕРБ коментира, че няма никакви адекватни действия от страна на управляващите

Лъчезар Борисов
Лъчезар Борисов Източник: МИ

Инфлацията за потребителите стигна 10%, но мерки няма. Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV Лъчезар Борисов от ГЕРБ, министър на икономиката в кабинета "Борисов 3". По думите му управляващите е трябвало да се вслушат в съветите им за ограничаване на кризата. Той уточни, че инфлацията започнала да расте още през април миналата година.

 

"Никакви адекватни действия – нито антиинфлационни, нито компенсиращи. Да, намеренията ги чуваме, чуваме, че има пари в енергийния фонд, но действия и адекватна реакция няма", допълни Борисов.

 

Бившият министър коментира, че заради високите цени на електроенергията редица малки предприятия вече са фалирали, а други едва издържат. Относно въведения мораториум върху цените на тока, парното и водата, Борисов каза: "Това е непазрна и недобра мярка. Инфлацията в промишлеността е средно 30%, фирмите работят без добавена стойност, без печалба. Какво следва – или ще се увеличат цените за потребителите, или фирмите ще фалират. Влизаме в една системна криза".

 

Борисов коментира, че може да се подобри конкуренцията в сферата на горивата. По думите му след 12 май цените рязко са скочили. Влошил се е бизнесклиматът и доверието на потребителите. Според него чуждестранните инвестиции са намалели през миналата година заради бездействие от страна на служебното правителство.

 

Относно казуса с ремонта на язовир "Пазар дере", Борисов коментира, че водоемът е източен за три дни. Не коментира кой го източил. За казуса сигнализира миналата година тогавашният служебен министър на икономиката Кирил Петков.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени