Лъчезар Борисов: Необходимо е обединение и национално отговорно поведение! Това казаха потребителите!

Според тях общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца е влошена спрямо предходното наблюдение

Лъчезар Борисов
Лъчезар Борисов Източник: МИ
Лъчезар Борисов, бивш министър на икономиката
Фейсбук
 
Днес НСИ публикува данните за общия показател на доверие на потребителите. През октомври 2022 г. той намалява с 0.6 пункта в сравнение с юли, което се дължи изцяло на пониженото доверие сред населението в градовете. За съжаление тези данни, съотнесени към някои макроикономически модели са и прогноза за забавяне на темповете на икономически растеж в страната.
 
По-конкретно данните на НСИ сочат, че:
• Според оценките на потребителите общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца е влошена спрямо предходното наблюдение, в резултат на което балансовият показател намалява с 3.5 пункта. Така този пдопоказател достига абсолютното си дъно.
• Очакванията на живеещите в градовете са тази тенденция да продължи и през следващите дванадесет месеца за разлика от населението в селата, което е по-малко негативно настроено в сравнение с три месеца по-рано.
• Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца са по-неблагоприятни в сравнение с мненията, изразени три месеца по-рано
• Песимизмът относно безработицата в страната през следващите дванадесет месеца нараства, като мненията на населението и от градовете, и от селата се изместват към по-негативните очаквания.
• През октомври по-голяма част от потребителите оценяват икономическата ситуация като неблагоприятна за спестяване. Негативна е и нагласата им по отношение на извършването на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба през следващите дванадесет месеца.
 

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени