Лъчезар Борисов за забраната на руски петрол у нас: Прекъсваме една зависимост

Той коментира и ще се стигне ли до продажба на рафинерията на "Лукойл" в Бургас

Лъчезар Борисов
Лъчезар Борисов Източник: Zonanews

"Забраната за вноса на руски петрол у нас е наистина важен момент – прекъсваме една зависимост. Това коментира по NOVA NEWS бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов.

 

"Спомням си за един мой анализ от есента на 2022 г., който след това повторих през февруари 2023 г., когато българската икономика ставаше много по-зависима от Руската федерация по линия на стокообмена и вноса на петрол. Имаше периоди, в които растежът беше 200 процента. Говорим за пъти нарастване и пъти по-голяма зависимост. Така че от тази гледна точка със сигурност благодарение на Народното събрание постигнахме успех", коментира Борисов.

 

На въпрос защо цените на горивата са били толкова високи преди година и половина, бившият икономически министър обясни следното: "В рамките на година няколко последователни икономически министри изпълняваха приет закон от НС. Наложи се те да нанесат необходимите корекции в този законопроект, така че да може държавата да събира под някаква форма разликата, която се трупаше в руската компания. Някои от анализите на експерти сочат за изтичане от българката икономика от 3 до 6 милиарда долара".

 

Той коментира и ще се стигне ли до продажба на рафинерията на "Лукойл" в Бургас: "В един момент  това ще бъде логичен изход, който вече беше загатнат. Централата на нашата рафинерия в Швейцария направи съответните промени в бордовете. Трябва да бъдем внимателни, у нас вече има закон, свързан с наблюдението на чуждите инвестиции. Той е на база европейски регламент, така че трябва да направим скрининг. Не очаквам сериозни сътресения на пазара", твърди Лъчезар Богданов.

 

Лукойл
Лукойл Източник: Zonanews

 

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени