Лидерите на страните от ЕС ще определят таван на цената на газа

Някои страни, включително Германия, най-големият газов пазар в Европа, остават против

Руски природен газ
Руски природен газ Източник: Twitter

На фона на заплахата, отправена от руския монополист "Газпром", лидерите на Европейския съюз тази седмица ще проучват редица варианти за таван на цените на газа - идея, която се съдържа в нов проект на заключителна декларация за срещата на върха на 20 и 21 октомври.

 

Вчера шефът на "Газпром" Алексей Милер заплаши, че Русия тотално ще спре газа за Европа, ако бъде наложен таван на цените.  27-те държави от ЕС от седмици не успяват да се споразумеят дали и как да поставят таван на цените на газа. Мярката е опит да се ограничи повишаването на цените преди зимния сезон. 

 

Цените на газа се повишиха, след като Русия намали доставките към Европа след нахлуването си в Украйна и налагането на западни санкции. Това накара повечето страни от ЕС да призоват за таван на цената на газа, въпреки че имат противоречия за начина на прилагането му.

 

Някои страни, включително Германия, най-големият газов пазар в Европа, остават против. Те твърдят, че ограничаването на цените може да доведе до повишаване на търсенето на газ или да накара страните да се борят да привлекат доставки от световните пазари.

 

Очаква се Европейската комисия (ЕК) да предложи енергийни мерки за справяне с кризата във вторник, преди срещата на лидерите.

Още от "Икономика"

Турската "Боташ" и американската "ЕксънМобил" се договориха за доставка на втечнен природен газ в Турция

Mиналият месец турският министър на енергетиката заяви, че Турция преговаря с "ЕксънМобил" по сделка за закупуването на втечнен природен газ за над $1 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

АЕЦ "Козлодуй" с признание от Световната асоциация на ядрените оператори

Дългогодишното партньорство с WANO допринася за реализирането на висшия приоритет в работата на централата – поддържане на най-високо ниво на безопасност при експлоатацията на ядрените съоръжения

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени